De beste muziek van 2021

De beste muziek van 2021

Ook in 2021 bleek de stroom nieuwe muziek gigantisch. Weet je niet goed waar te beginnen of ben je bang het een en ander gemist te hebben? Op het einde van het jaar doen wij traditioneel een poging de gaten voor jou in te vullen. De drie vaste leden van de muziekredactie (wil je ons vervoegen, stuur dan zeker een mail naar vacature@cuttingedge.be) laten hun licht schijnen op alweer een bijzonder muziekjaar.

De beste muziek van 2021… volgens Bart Walravens

 1. Balthazar – ‘Sand
 2. Aborted – ‘Maniacult
 3. CHVRCHES – ‘Screen violence’
 4. Guido Belcanto – ‘In de kronkels van mijn geest
 5. Mordkaul – ‘Dress code: blood’

Balthazar mocht onbetwist de lijst aanvoeren met hun geweldige ‘Sand’. De concerten die de heren er eind 2021 eindelijk aan mochten vastkleven bevestigen hun status alleen maar.

Het Schotse CHVRCHES bevestigde met hun laatste plaat ‘Screen violence’dat ze de fase van guilty pleasure ontgroeid zijn en echt als topband kunnen fungeren.

Aborted en Guido Belcanto liggen qua genre misschien mijlenver uit mekaar, ze zagen allebei hun concerten uitgesteld of afgelast worden dankzij dat hardnekkige virus.

Ook Mordkaul mag hun cd-release een jaartje uitstellen, al gaat ons dat niet beletten hun covidrelease ‘Dress code: blood’ te blijven beluisteren. Doorgroeien als band zal wegens datzelfde virus helaas meer tijd in beslag nemen. Maar op Alcatraz zien we ze alvast knallen!

De beste muziek van 2021… volgens Peter Simoens

 1. The War On Drugs – ‘I don’t live here anymore
 2. Inhaler – ‘It won’t always be like this
 3. Mira – ‘Heilig hart
 4. Float Fall – ‘Float Fall
 5. Robert Plant & Alison Krauss – ‘Raise the roof’

2021 was een verwarrend jaar door het coronavirus, maar de pandemie belette The War On Drugs niet om opnieuw een ijzersterke plaat uit te brengen (let’s agree to disagree met chief muziek Arthur). Het album staat bol van de hoogtepunten zoals het ronduit heerlijke titelnummer, ‘Old skin’, of het zich langzaam ontvouwende ‘Living proof’. Verslavende muziek!

De nieuwkomers van Inhaler halen ook mijn top vijf. De Ierse rockgroep rond Elijah Hewson, de zoon van U2’s Bono, heeft met ‘It won’t always be like this’ een zeer verdienstelijke debuutplaat gemaakt die naar meer smaakt. Belgische muzikanten lieten zich ook niet onbetuigd.

Zo staat Mira op de derde plaats met haar album ‘Heilig hart’, een mix van knappe liedjes en betekenisvolle teksten. Ook Float Fall, het Belgisch duo Rosanne Descheemaeker en Ruben Lefever, staat in mijn top vijf, en dat met hun gelijknamige en uiterst catchy debuutalbum, dat een echte oorwurm is.

De afsluiter van mijn top vijf is een heel andere stijl. ‘Raise the roof’ van Robert Plant (voormalig zanger van Led Zeppelin) en Alison Krauss dompelt de luisteraar onder in rootsmuziek zoals country, blues, folk en bluegrass aan de hand van smaakvolle herwerkte versies van minder bekende liedjes.

De beste muziek van 2021… volgens Arthur De Zutter

 1. Kanye West – ‘Donda’
 2. Arooj Aftab – ‘Vulture prince’
 3. Black Country, New Road – ‘For the first time
 4. Low – ‘HEY WHAT’
 5. Moor Mother – ‘Black encyclopedia of the air’

Met stip op 1 in mijn lijst: ‘Donda’ van Kanye West. Misschien zullen hier en daar wat wenkbrauwen in een frons trekken. Maar ondanks de lange tijdsduur, ondanks de megalomanie, ondanks DaBaby en Marilyn Manson, was dit mijn meest indrukwekkende luisterervaring van 2021. Meneer West bewijst hier opnieuw dat hij op een heel eigen niveau opereert, ten goede of ten kwade.

Verderop in mijn lijst vind je de welhaast magische folkmuziek van Pakistaanse rijzende ster Arooj Aftab (check zeker ‘Mohabbat’ eens), de verschroeiend intense post-post punk van Black Country, New Road, de zoveelste bevreemdende luisterervaring die slowcore-en-zoveel-meer-duo Low ons reeds voorschotelde, en de nieuwe van Moor Mother, die bewijst dat Little Simz echt niet de enige vrouw is die dit jaar met een hiphop-meesterstuk op de proppen kwam.

Geen Belgische afgezanten in mijn top 5, daarom smokkel ik langs deze weg nog even een shout-out naar mijn favoriete Belgische release van het jaar erin: ‘Oud zeer’ van Jan Swerts is een pareltje van het zuiverste water. Luisteren die handel!

Tien andere topreleases volgens Cutting Edge

Dat vraagt om een eindejaars-Spotifylijstje!

Related Images: