ILA bewijst met ‘Felt’ een topband in spe te zijn

ILA bewijst met ‘Felt’ een topband in spe te zijn

ILA, ‘Felt’ 5 out of 5 stars

Enkele malen luisteren naar de nieuwste plaat van ILA en meteen helemaal overtuigd zijn van het potentieel van de band. Dat doet het mini-album ‘Felt’, het kersverse, intense en ijzersterke werkstuk van de groep rond Llayda Cicek. Van de zeven nummers liggen er bij ons alvast minstens vijf in de bovenste schuif. 

‘Felt’ is de opvolger van de EP ‘Montage’. Sinds de opnames van die plaat is ILA (de groepsnaam verwijst naar die van de intussen 24-jarige frontvrouw) uitgegroeid tot een driekoppige band met ook drummer Cas Kinnaer en gitarist-bassist Sam Smeets. 

‘Felt’: een bommetje

Op ‘Montage’, dat zelf de opvolger was van de debuut-EP ‘ILA’ uit 2018, stonden er met ‘Nude’, ‘Twenty-two’ en ‘In Vain’ al enkele uitschieters, maar met ‘Felt’ dropt het trio pas echt een bommetje in rockland.

Zo zijn we ronduit lyrisch over songs als het indrukwekkende ‘Deity’ (inclusief uitbarsting), het rustige en ronduit heerlijke ‘Rebirth’ en ook ‘Din’, een ijzersterk nummer dat uitmondt in een ware explosie en aan het eind zachtjes gaat liggen. 

Perfecte single

Maar ook ‘Leave me dry‘, de perfecte single en een nummer dat aan PJ Harvey doet denken, en het wat dreigende en oosters aandoende ‘Eternity‘ springen er bovenuit op ‘Felt’. Rode draad door al dat moois is de intensiteit die er constant van afspat, zowel vocaal als muzikaal. De overige twee nummers op het mini-album zijn niettemin ook zeker het vermelden waard: het rustige ‘Chamber’ en het al evenzeer bedaarde, maar ook krachtige ‘F.O.Y.’ 

Krachtig en melodieus

De songs op de plaat vertrekken afwisselend van elektrische en akoestische gitaar, maar zijn altijd krachtig en melodieus. Kortom, ‘Felt’ is een knap werkstuk dat staat als een huis.

We kijken dan ook al reikhalzend uit naar de verdere avonturen van ILA. Ze heeft met haar mini-album immers aangetoond dat ze het potentieel heeft om uit te groeien tot een groep uit de eerste divisie.  

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!

Related Images: