Jan Swerts beklijft opnieuw met ‘Oud zeer’

Jan Swerts beklijft opnieuw met ‘Oud zeer’

Jan Swerts, ‘Oud zeer’ 4 out of 5 stars

Soms kan het leven ook simpel zijn. Bijvoorbeeld: wanneer Jan Swerts aan de piano plaatsneemt, dan luisteren wij met ingehouden adem. Zijn in melancholie gedrenkte albums ‘Weg’, ‘Anatomie van de melancholie’ en vooral ‘Schaduwland’ slaagden er stuk voor stuk in ons diep te raken en ontroeren. Broze maar pijnlijk mooie muziek, waarbij niet alleen iedere noot, maar ook iedere stilte bijdraagt aan een magnifiek totaalplaatje. Ook op zijn vierde album ‘Oud zeer’ vergezellen we Swerts op zijn tocht langs weemoedige kronkelpaden waar het altijd motregent, recht naar de kern van het Zijn en het Lijden (of toch op zijn minst daar ergens in de buurt).

Grafschriften als inspiratiebron

‘Oud zeer’ kwam tot stand in volle lockdown, waarbij vooral nachtelijke wandelingen over kerkhoven voor inspiratie zorgden. Vandaar de (prachtige) hoes, en songtitels als ‘Dezen killen grond’ en ‘Lig hier zacht en stil’, en de vele referenties naar dood, aftakeling en weggevaagde herinneringen in de teksten en sound. Sterker nog, alle songtitels stammen van grafschriften die Swerts op zijn tochten opmerkte (waardoor een titel als ‘Uw lied was kort en broos’ er alleen nog maar meer inhakt).

Om maar te zeggen dat Jan Swerts nog steeds niet de gedroomde muziek maakt om feestjes mee op gang te trappen. Zoek je echter een troostende soundtrack om een avondje alleen op de bank na een slechte dag passend in te kleden, dan is ‘Oud zeer’ wederom de plaat voor jou. De geluidsgolven die Swerts je trommelvliezen instuurt zijn delicaat en emotioneel, treurig maar ook troostend. Wie weet hoeveel deugd het kan doen om uit te huilen op een liefdevol aangeboden schouder, weet welk krachtig effect ‘Oud zeer’ kan hebben. Maar gelukkig is deze plaat ook sterk en interessant genoeg om iedere gelukkige ziel te beroeren, zolang die maar houdt van stemmige pianomuziek. Bij release van een dergelijk prachtwerkje winnen we allemaal.

De sfeer van korte dagen

‘Oud zeer’ is dus wederom een geweldige toevoeging aan het steeds indrukwekkender wordende oeuvre van Jan Swerts. De intensiteit van een ‘Schaduwland’ (verstikkend op de best mogelijke manier) wordt misschien net niet gehaald, maar als op zichzelf staand werk is ‘Oud zeer’ simpelweg om door een ringetje te halen. Ga deze plaat ontdekken, lieve mensen. Ideaal tijdstip nu de dagen korter en kouder worden!

Tip: Jan Swerts is niet alleen een getalenteerd muzikant, hij schrijft ook boeken!

Related Images: