Echoes of Zoo brengt eclectische jazz in alle vrijheid

Echoes of Zoo brengt eclectische jazz in alle vrijheid

Echoes of Zoo, ‘Breakout’ 4 out of 5 stars

Echoes of Zoo brengt met ‘Breakout’ een ode aan het dierenrijk, een poging om dat samen te laten smelten met de wereld van de (jazz)muziek. De psychedelische jazzband bestaat uit vier Brusselse ketjes waaronder Nathan Daems (saxofoon), Bart Vervaeck (elektrische gitaar), Lieven Van Pée (bas) en Falk Schrauwen (drums). ‘Breakout’, het tweede album van Echoes of Zoo kwam eerder deze maand uit en voelt aan als een zalige tocht door de wildernis.

Echoes of Zoo creëert unieke klanken die beïnvloed zijn door westerse, oriëntaalse en Afrikaanse muziek. ‘Breakout’ is een kakofonie van verschillende muzikale sounds. Het samenspel geeft een gevoel van volledige vrijheid terwijl de adrenaline door je aderen giert. Zonder woorden brengt de band toch een krachtige boodschap over: de poorten van de dierenkooien worden opengesmeten en zullen nooit meer gesloten worden. Een symbool voor verademing.

Punky ondertoon

Als alternatief kan de groep zich zeker profileren: de muziek geeft een jazzy vibe met een punky ondertoon. Eindeloos jaagt Echoes of Zoo onverwachte en spannende ontmoetingen op cultureel en muzikaal vlak na. Met de titels en het artwork willen ze mensen stimuleren om dieren te zien, of te zijn. Zo is er het nummer ‘Bull blood boiling’ waarin de rustige opbouw onderbroken wordt op het moment dat het stierenbloed begint over te koken. Dan breekt de hel los. In ‘Monkey burns lab’ steken apen een dierenlabo in brand. Je kruipt in de huid van een aap die zich instinctief verdedigt tegen de vurige situatie.

Ook alle andere nummers vertellen elk hun eigen verhaal: ‘Rilke’s panther’, ‘Lab mouse mayhem’, ‘Adrenaline run’… Met ‘Breakout’ wordt een imaginaire jazzwereld gevormd met veel sfeer. Als luisteraar kom je terecht in een golf van ritmische tonen waarbij je volledig uit de bol kan gaan. Een speelse ontvluchting van de traditionele jazz. En een toffe beestenboel, dat ook!

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!

Related Images: