Dinosaur Jr. geeft een lesje in grungegeschiedenis

Dinosaur Jr. geeft een lesje in grungegeschiedenis

Dinosaur Jr., ‘Sweep it into Space’ 5 out of 5 stars

Je kunt er je hand voor in het vuur steken: sommige iconen zullen nooit van hun voetstuk vallen. Omdat ze al overleden zijn, omdat ze halsstarrig weigeren om nog nieuwe muziek te maken, en enkele zelfs omdat ze bij elke plaat opnieuw een pareltje afleggen. Dinosaur Jr. behoort tot die laatste categorie.

Het is een van die unieke bands die hun eigen geluid nooit of te nimmer lijkt uit te melken maar telkens een vervolg breit aan hun ondertussen imposante oeuvre. ‘Sweep it into space’ is de recentste worp van het trio met niemand minder dan Kurt Vile achter de knoppen. Fuzz pedalen? Check! Fender Jazzmasters? Done! 

Klassieke dinosaurus

Van Mascis en co verwacht je geen grote bochten. Je hoopt gewoon dat de plaat even geweldig zal zijn als al zijn voorgangers. En, eerlijk? Je zal niet teleurgesteld worden. De recente single ‘Garden’ kreeg een indrukwekkende videoclip mee dankzij niemand minder dan Lou Barlow. Fijn toch dat je zulke vrienden hebt. ‘Garden’ is dan weer het nummer dat je cito presto terug naar de jaren van Nirvana, Soundgarden, dEUS of Pearl Jam katapulteert en lijkt zowat het beste dat de dinosaurus ooit heeft voortgebracht. ‘Don’t make it harder, lend me your hand’ drijft op een mid tempo beat die toch weer zijn eigen ingehouden hoogtepunt kent.

Stoners en Stones

Mascis zal misschien nooit de krachtige vocale uithalen van zijn tijdgenoten Afghan Wigs of een Dave Grohl presenteren, maar de manier waarop de brave man zingt zorgt dat je geboeid blijft luisteren. Net dat beetje naast de toon, zoals Harvey of Cave dat doen en wij dat graag horen.

‘I met the Stones’ is zo’n nummer dat aan de wieg van de Stonerrock had kunnen staan. Dankzij net dat beetje sneller dreinende tempo en de gitaarsolo’s die naadloos de vocalen aanvullen zit je weer middenin de nineties. 

Het meest up-temponummer van ‘Sweep it into space’ is het energieke ‘Hide another round’ dat zowat na tien seconden meezingbaar is, ultra-melodieus is en gewoonweg een van de beste nummers van Dinosaur Jr. ooit blijkt te zijn. Nee, wacht, dat was ‘Garden’ ook al! Of ‘And Me’?

Sweep it into five stars

Wie ooit meesurfte op de geweldige golf van nineties grunge en daar graag een logisch vervolg op krijgt moet ‘Sweep it into space’ in huis halen. Wie nog nooit van Dinosaur Jr. heeft gehoord moet dat trouwens ook, om daarna de volledige back catalogue te ontdekken. ‘Sweep’ is een bloedmooie plaat van A tot Z. Zo worden ze tegenwoordig te weinig gemaakt, dus laat de vijf sterren aanrukken alstublieft!

Related Images: