Inhaler, het krachtig debuut van een Iers klavertje vier

Inhaler, het krachtig debuut van een Iers klavertje vier

Inhaler, ‘It won’t always be like this’ 4 out of 5 stars

Verwachtingen

Dat Ierland een land is met een grote muziektraditie en op rockgebied heel wat te bieden heeft, bewijst ook Inhaler. De groep uit Dublin heeft met ‘It won’t always be like this’ een heel sterk debuut afgeleverd. Krachtige, melodieuze songs die smeken om live gespeeld te worden, maken van de band een geduchte nieuwkomer. En met een zanger (Elijah Hewson) die een zoon is van U2-frontman Bono zijn de verwachtingen extra hoog gespannen.

De plaat van Inhaler komt niet uit de lucht vallen. Voor degenen die de groep een beetje hebben gevolgd tijdens hun intensief touren in 2019 en 2020 klinken verschillende liedjes op het album vertrouwd in de oren. De vele optredens hebben natuurlijk ook de naamsbekendheid van de groep aangewakkerd.

Jonge twintigers

Toch waren we nog enigszins verrast dat concertzaal Trix vorig jaar tijdens één van de laatste concerten voor de lockdown helemaal uitverkocht bleek voor de komst van de vier nog zeer jonge twintigers, die allen geboren zijn in 1999 en 2000. Live wordt Inhaler overigens bijgestaan door een toetsenist.

Tijdens het beluisteren van ‘It won’t always be like this’ voel je aan alles dat er hard aan gewerkt is. De plaat staat dan ook als een huis. Dat geldt zeker voor de titelsong en ‘My honest face’, twee zeer catchy nummers die de plaat openen en beide een nieuwe versie hebben gekregen. En ‘Cheer up baby’ en ‘When it breaks’ zijn beide energieke, opwindende en explosieve nummers die live brokken zullen maken. 

Stevige rock

‘My king will be kind’ begint rustig, maar groeit gestaag uit tot een heel stevig rocknummer zoals we ze niet heel vaak meer horen. Een aangename verrassing. Ook ‘A night on the floor’ staat voortaan in onze playlist. Een zeer knap nummer is ook het geestdriftige en ritmische ‘Totally’, dat terecht als één van de singles naar voor wordt geschoven.

Inhaler schuwt ook een klein experiment niet. ‘Who’s your money on? (Plastic house)’ bestaat zoals de naam aangeeft uit twee delen. Het eerste is bijna dansbaar, het tweede klinkt ingetogen en heeft een bijna psychedelisch kantje. Het zeer korte nummer ‘Strange time to be alive’ zit in dezelfde zweverige hoek. 

Groeimarge van Inhaler

Na dat intermezzo zet Inhaler de puntjes op de i en bewijst het op afsluiter ‘In my sleep’ opnieuw dat het een stevige en wat ons betreft goede rockgroep is. Een groep die wegens de jonge leeftijd van de leden bovendien nog heel wat groeimarge heeft. Kortom, Inhaler is een aanwinst waar we (hopelijk) nog veel van zullen horen. 

Altijd benieuwd naar het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste op (vaderlands) muziekvlak? Check onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist met de beste nieuwe maar nog te onbekende Belgische en Nederlandse muziek.

Related Images: