Dayanne pakt uit met een indrukwekkend debuut

Dayanne pakt uit met een indrukwekkend debuut

Dayanne, ‘In a silent way’ 5 out of 5 stars

Soms maak je kennis met muziek die je onmiddellijk heel goed vindt en waarvan je het potentieel feilloos aanvoelt. ‘In a silent way’ van Dayanne behoort tot die categorie, met knappe songs die prachtig worden gezongen en een sfeervol geheel vormen. In amper zestien minuten en een half (de duur van haar eerste EP) slaagt Dayanne er moeiteloos in te overtuigen. 

Dayanne bestaat uit het Gentse koppel Janne Blommaert en Daan Demeyer. Beiden hebben een achtergrond in de muziekacademie. Blommaert stak eerder al de neus aan het venster door een duet (‘If’) met Tom Helsen te zingen, terwijl Demeyer al een rist muzikale projecten op zijn actief heeft.

Matuur

Hun eigen project noemen ze een ‘soulfulle popband’. Soul, pop en jazzmuziek hebben een grote invloed op de muziek die ze schrijven voor Dayanne. 

Het schrijfproces, dat een handje werd geholpen door de eerste lockdown, leidde tot  vijf originele nummers die stuk voor stuk indruk maken. Wat ook opvalt, is hoe matuur de muziek van Dayanne is. Blommaert en Demeyer klinken als doorgewinterde artiesten, terwijl het om twintigers gaat.

Singles

In a silent way’ kreeg twee vooruitgeschoven singles. In februari kwam ‘No last goodbye’ uit, een heel aanstekelijk uptempo nummer. En in maart volgde ‘Don’t be afraid’, een liedje waarop Blommaert haar krachtige en gloedvolle stem laat schitteren.

Ook de drie andere nummers zijn zeer mooi. ‘Closer’ opent de EP in stijl, terwijl ‘Alone together’ een bijzonder knap slepend nummer met internationale allure is.

Lyrisch

De uitsmijter op het debuut van Dayanne is de bloedmooie titelsong, waarvoor Blommaert alle registers opentrekt. Wat ons betreft is dit een instant classic waarbij haar stem aan die van pakweg Adele doet denken. Het smaakvolle toetsenwerk van Demeyer tilt ‘In a silent way’ verder de hoogte in. Kortom, een liedje waar we ronduit lyrisch over zijn. 

Tijdens de recente releasehow, die werd opgenomen en (even) te bekijken was op YouTube, bevestigde Dayanne al dat goeds en toonde ze dat ze al nieuwe pijlen op haar boog heeft. 

Plannen

Bijgestaan door een keur aan muzikanten en achtergrondzangeressen bracht de band met ‘Make a change’ en ‘Nowhere’ immers ook twee fraaie nog onbekende liedjes. Onze raad is dan ook: hou Dayanne in het oog want ze gaat het vermoedelijk nog ver schoppen.

De band was aangekondigd voor de volgende editie van het Gent Jazz Festival, maar dat concert werd wegens corona uiteindelijk geannuleerd. Dayanne kijkt echter al verder.

Ze wil immers een album opnemen met de achtkoppige band waarmee ze de release van ‘In a silent way’ heeft gekleurd. Liefhebbers van hun muziek hebben dus iets om reikhalzend naar uit te kijken. 

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!

Related Images: