Float Fall: een vloedgolf van catchy en melodieuze liedjes

Float Fall: een vloedgolf van catchy en melodieuze liedjes

Float Fall, ‘Float Fall’ 4 out of 5 stars 

Muziekliefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar het titelloze debuutalbum van Float Fall is een schot in de roos. De plaat telt tien uiterst melodieuze nummers die zeer goed in het gehoor liggen en genoeg weerhaakjes bevatten om het geheel spannend te houden. ‘Float Fall’ is daardoor een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Internationaal niveau

Het verhaal van Rosanne Descheemaeker en Ruben Lefever, het Belgisch duo dat Float Fall vormt, is bekend.  Als gevolg van heel wat tegenslag met diverse platenfirma’s, later gevolgd door de coronacrisis, brengt de band haar album pas acht jaar na haar eerste en succesvolle single ‘Someday’ uit. 

Het voordeel van dat lange wachten is dat het duo, ondersteund door producer Orson Wouters, de tijd had om de liedjes uit te puren en enkel het beste over te houden. En dat is goed te horen op de plaat, die ijzersterk is en volgens ons van internationaal niveau. Bij het beluisteren van ‘Float Fall’ word je namelijk helemaal in het universum van de band gezogen. Al van bij de eerste tonen van het statige openingsnummer ‘Mend’ eist de muziek de volle aandacht van de luisteraar op.

Stemmen

Dat is ook te danken aan de beide stemmen, die elkaar goed aanvullen en waarbij die van Descheemaker als het ware tot de hemel reikt. Dat hoor je ook in de andere nummers zoals bijvoorbeeld ‘Different strokes’ en het wervelende en intense ‘Hearts’.

De singles op ‘Float Fall’ behoren tot het allerbeste van de plaat, met het beklijvende ‘Little words‘ als uitschieter naast ‘Hear you’ en het euforische ‘Forever’. ‘Time’ is dan weer een internationaal klinkend nummer met veel potentieel. 

Synthesizers

Synthesizers zijn alomtegenwoordig op het album, maar op ‘Werewolf’ (het tweede nummer ooit dat de band heeft geschreven) kiest de groep voor een luide elektrische gitaar om een versnelling hoger te schakelen. Op ‘Lies’ zingen Descheemaeker en Lefever deels een duet en blijkt opnieuw dat hun stemmen goed blenden. Met ‘Castles’ tenslotte eindigt de plaat in rustige en broze schoonheid. Hoogtepunten te over dus.

Oorwurm Float Fall

Terugblikkend op de vele beluisteringen komen we tot de vaststelling dat ‘Float Fall’ tot de allerlaatste seconde blijft boeien en een oorwurm van jewelste is. Kortom, Float Fall maakt indruk met haar werkstuk. Wie laatst lacht, best lacht.

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!

Related Images: