Brent Beukelaer creëert een eigen wereld

Brent Beukelaer creëert een eigen wereld

Brent Beukelaer, ‘Heen zonder weer’ 4 out of 5 stars

Sommige platenhoezen zijn zo’n kunstwerkjes dat je ze haast verplicht op groot formaat bij de streamingdienst of CD zou moeten leveren. Wie de cover van  ‘Heen zonder weer’, de debuutplaat van Brent Beukelaer in handen krijgt, kan een uurtje zitten wegdromen bij de prachtige hoes. Elke song vindt zijn eigen plekje in het artwork van Jannes De Schrijver. Waarom niet elke Belgische band een dergelijke hoogstaande platenhoes aflevert is doodjammer. En dan heb je nog geen enkel nummer gehoord van ‘Heen zonder weer’!

Heen zonder weer te krijgen

Brent Beukelaer verscheen voor het eerst op de radar met The Radar Station, die in 2020 de Nieuwe Lichting wonnen. Solo doet Beukelaer echter een heel ander vaatje open. ‘Heen zonder weer’ is een geweldige verzameling luisterliedjes zonder dat we de term kleinkunst willen bovenhalen. Denk meer aan artiesten als Marble Sounds, Stoomboot of zelfs een Tim Buckley. Brent Beukelaer legt in elk geval de lat hoog op zijn debuut en maakt van ‘Heen zonder weer’ een organische geheel waarbij de gastmuzikanten hun verfijndste trukendoos bovenhalen.

De verhalen die Brent Beukelaer vertelt lijken wel uit de wereld van Lewis Caroll weggelopen. ‘Als een krekel in Frankrijk’ is de perfecte soundtrack voor een avond met pastis en provence. De nieuwste single ‘Het blinker meisje’ vertelt over voorliefde voor de foute jaren tachtig en daar toch mee wegkomen. Het nummer wordt gedragen door subtiele blazers en de meeste groovende baspartij van de hele plaat. En meteen weet je waar  ‘Heen zonder weer’ naartoe gaat.

Genoeg tekst voor drie platen

Brent Beukelaer heeft een fijne hese stem, al blinkt die niet uit in tessituur en zal hij het zichzelf live zeker niet makkelijk maken met al die lange verhalende zangpartijen die deze plaat rijk is. Dat je daardoor niet meteen de teksten van ‘Heen zonder weer’ helemaal van buiten gaat kennen moet je er bij nemen. Brent had genoeg tekst om drie platen te vullen lijkt het wel, al hadden we zelf ook niet geweten wat dan het beste geschrapt had moeten worden. Het maakt de plaat immers extra rijk.

Als een artiest een dergelijk eigenzinnig debuut weet af te leveren, mag je reikhalzend uitkijken naar concerten zoals we die kennen uit lang vervlogen tijden.

Music maestro!

De wereld die Brent Beukelaer creëert in ‘Heen zonder weer’ is zonder meer een fijne plek om in te vertoeven. Beukelaer stelt zijn debuut ook live voor in oktober te  Antwerpen, Sint Niklaas en Leuven. Kijk de data na en zorg dat je een stuk van het sprookje kan meepikken! De vier sterren die boven deze review staan blinken als een jas uit de jaren tachtig.

Liefhebber van moderne Nederlandstalige muziek? Dan willen we je ook graag deze vijfsterrenplaat van Mira van eerder dit jaar aanraden.


Related Images: