Dit is de top 10 beste films van 2021

Dit is de top 10 beste films van 2021

2021 was voor velen een jaar om snel te vergeten. Als de cava van vanavond daar niet toe volstaat, zijn er nog altijd meer dan genoeg meeslepende, ontroerende en ontspannende films om je mee te troosten. Cutting Edge lijst voor jou de 10 beste films op die tussen 1 januari en 31 december in de Belgische zalen of op streamingdiensten verschenen zijn.

10. House Of Gucci

Regie: Ridley Scott
Cast: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Salma Hayek & Jared Leto

Wie Jared Leto bezig ziet in ‘House Of Gucci’ vraagt zich af hoe de man ooit een Oscar wist binnen te halen. Gelukkig zijn zijn tegenspelers, net als de kostuums, wél op niveau.

9. Judas And The Black Messiah

Regie: Shaka King
Cast: LaKeith Stanfield, Daniel Kaluuya, Jesse Plemons & Martin Sheen

Een soort ‘BlacKkKlansman’ light. Minder humor en spanning dan de film van Spike Lee, wél het drama en de boodschap. LaKeith Stanfield is een van dé revelaties van 2021 – hij was zowat het enige goede in ‘The Harder They Fall’ – en Daniel Kaluuya triomfeert als leider van de Black Panthers.

8. The Father

Regie: Florian Zeller
Cast: Anthony Hopkins, Olivia Colman & Imogen Poots

Dankzij ‘The Father’ hoeft niemand met een dementerend familielid zich nog in te beelden hoe het zou zijn om in hun schoenen te staan. Florian Zeller baseerde het scenario op zijn eigen toneelstuk en regisseerde in zijn debuut Anthony Hopkins meteen naar een tweede Oscar.

Anthony Hopkins in ‘The Father’

7. Cruella

Regie: Craig Gillespie
Cast: Emma Stone, Emma Thompson, Paul Walter Hauser & Mark Strong

Emma Stone en Emma Thompson spelen de pannen van het dak in dé rock & rollfilm van het jaar. ‘I, Tonya’-regisseur Craig Gillespie bevestigt zijn status met een swingende regie die het tempo nooit laat zakken. Misschien wel de grootste verrassing uit deze lijst.

6. Nightmare Alley

Regie: Guillermo del Toro
Cast: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara, Willem Dafoe, & Richard Jenkins

Wat krijg je als Guillermo del Toro zijn tanden zet in een film noir-klassieker uit de jaren ‘40? Een heerlijk spannende psychologische thriller met een vleugje fantasy eroverheen. Bradley Cooper is top en Cate Blanchett werpt zich op als Marlène Dietrich van de 21ste eeuw.

Bradley Cooper en Cate Blanchett in ‘Nightmare Alley’

5. West Side Story

Regie: Steven Spielberg
Cast: Rachel Zegler, Ansel Elgort, Ariana DeBose & Corey Stoll

De beste regisseur aller tijden en zijn overgetalenteerde cast zetten deze Broadwayklassieker moeiteloos naar hun hand en halen de top 5 van beste films van 2021. Onze volledige review vind je hier.

4. Spider-Man: No Way Home

Regie: Jon Watts
Cast: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jon Favreau & Marisa Tomei

Ongetwijfeld het beste dat Marvel heeft gemaakt sinds ‘Avengers: Endgame‘. De klassieke Marvelformule wordt opgesmukt met een hele resem oude bekenden. Volgens velen is ‘No Way Home’ nu al de beste Spider-Man film aller tijden.

3. Promising Young Woman

Regie: Emerald Fennell
Cast: Carey Mulligan, Bo Burnham & Clancy Brown

‘Promising Young Woman’ wisselt moeiteloos tussen drama, komedie en thriller. Op een gegeven moment komt de film zelfs gevaarlijk dicht bij een romcom, zonder een seconde te vervelen. Een film én een hoofdpersonage met meerdere gezichten die bij iedereen zal nazinderen.

Carey Mulligan in ‘Promising Young Woman’

2. The Last Duel

Regie: Ridley Scott
Cast: Jodie Comer, Matt Damon, Adam Driver & Ben Affleck

De tweede inzending van Ridley Scott haalt net niet het hoogste schavotje in de lijst van beste films van 2021. Een beklijvend #metoo-verhaal te midden van de Franse ridders en kastelen met een creatief scenario van Matt Damon en Ben Affleck zelf. Een uitgebreide review vind je hier.

Matt Damon in ‘The Last Duel’

1. Don’t Look Up

Regie: Adam McKay
Cast: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett & Jonah Hill

Een gigantische middelvinger in het gezicht van alle antivaxxers, klimaatontkenners, Trumpsupporters, extreemlinksen, extreemrechtsen, doorgeslagen wokers, halsstarrige anti-wokers en andere idioten die de laatste jaren het bloed van menig rationeel mens hebben doen koken. Don’t Look Up is dé film van 2021! Een uitgebreide review vind je hier.

Meryl Streep, Jonah Hill, Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in ‘Don’t Look Up’

Cutting Edge wenst iedereen fijne feesten en een fantastisch 2022!

Related Images: