Mira laat in haar hart kijken

Mira laat in haar hart kijken

Mira, ‘Heilig hart’ 5 out of 5 stars

Met ‘Heilig hart’ heeft singer-songwriter Mira een heel fraaie nieuwe plaat gemaakt. Liefhebbers van Nederlandstalige muziek zullen genieten van de liedjes die stuk voor stuk van hoog niveau zijn, de uit het leven gegrepen teksten en de prachtige muzikale begeleiding. De plaat bevat enkele echte pareltjes en een verrassend duet.

De vijfde plaat van Mira is de opvolger van ‘Plaats’, een album dat ze vijf jaar geleden heeft uitgebracht. In de tussentijd heeft ze ook gewerkt aan het project ‘Verre van weg’, een concert met afscheid als rode draad.

Bruine kroeg

Op haar vorige albums staan uiteraard ook zeer mooie nummers, maar voor ‘Heilig hart’ is Mira, die op de cover staat als de Heilige Maagd Maria in een bruine kroeg, nog een versnelling hoger geschakeld. Na ettelijke luisterbeurten komen we tot de vaststelling dat de plaat geen enkel zwak moment heeft.

Het niveau is constant hoog, maar er steken verschillende liedjes boven uit. Eén ervan is het bloedmooie en intense ‘Niks vergeten’, dat na een onheilspellend begin helemaal openbloeit. Piano, cello, contrabas en achtergrondzang tillen het liedje verder de hoogte in. Mira op haar best.

Mini-epos

Ook het rijkelijk georkestreerde ‘Apocalypso’, een zes minuten durend groots klinkend mini-epos, ligt in onze bovenste schuif. In het nummer doet Mira een beroep op een trombone, een bugel (een koperen blaasinstrument) en een tuba. De statige titelsong maakt eveneens deel uit van onze top drie op ‘Heilig hart’. Het is één van de nummers waarin Mira in haar hart laat kijken.

‘Soms denk ik eng, dan denk ik niemand wil mij verwarmen. Ik jaag mezelf hoog de bomen in en ik raak niet meer geland. Hart heilig hart waar zit u, hart heilig hart kom help nu. Groot zijn toch uw kamers. Koppig uw gehamer en geklop. Ik doe niet open, in zelfbeklag verzopen’, klinkt het.

Vlijt gaat voor

Openingsnummer en eerste single ‘Niet op punten’ is één van de vele liedjes met de weemoedige cello van Juno Kerstens. Hoe meer je naar het nummer luistert hoe beter het wordt, iets wat voor verschillende liedjes op ‘Heilig hart’ geldt. Ook de tekst van ‘Niet op punten’ is sterk:

‘Moe, leeg, op, passeer ik u, nog tijd genoeg om ooit te leven in het nu. Van de fleur naar de sleur, het is op een, twee, drie gebeurd. Moe, leeg, op, we gaan door. Vlijt gaat voor. Haal die frons van uw gezicht, ogen op de prijs gericht’, zingt Mira.

Eigen ervaringen

Het luchtig klinkende ‘Zeker in de winter’ heeft ook als thema de druk om een goede moeder en een goed mens te zijn. Het is een duet met Vera Coomans, de zangeres van Madou naar wie Mira opkijkt. Madou maakte in de jaren tachtig furore met Nederlandstalige muziek met folkinvloeden en brengt binnenkort een nieuwe plaat uit.

Het ingetogen ‘Mensen in de maak’ is de afsluiter van het intense, melodieuze en veelzijdige ‘Heilig Hart’. Mira stond zowel in voor de muziek als de teksten. De liedjes zijn gestoeld op haar eigen ervaringen. Het zijn bespiegelingen die vertrekken vanuit haar eigen leven.

Maar ze probeert er steeds een universeel verhaal van te maken, waardoor het niet voor honderd procent waarheidsgetrouw is. ‘Apocalypso’ is dan weer eerder een observatie, zegt Mira. Het is geïnspireerd op een bombardement op Mortsel in 1943.

Muzikale magiër

De nieuwe plaat klinkt ook fantastisch. Dat is de verdienste van Nicolas Rombouts, die instond voor de opname, mix en productie. Op de cd-hoes wordt hij uitdrukkelijk bedankt als ‘muzikale magiër’. Ook Anneleen Boehme (arrangementen, contrabas) drukt haar stempel op de plaat. Met ‘Heilig Hart’ kan Mira er prat op gaan dat ze de lat hoog heeft gelegd voor de Nederlandstalige muziek. Dat verdient vijf sterren.

Zin om nog meer nieuwe Belgische muziek te ontdekken? Neem een kijkje in onze BEst of the buNLch-artikelenreeks én Spotify-playlist!


Related Images: