Spoken en sterren bij de vleet in ‘Haunted Mansion’

Spoken en sterren bij de vleet in ‘Haunted Mansion’

‘Haunted Mansion’ (2023) 3 out of 5 stars

In de schaduw van ‘Barbenheimer’ spookt het. Terwijl de helft van de bioscoopschermen roze kleurt en op de andere helft elektronen tegen elkaar opknetteren, poogt Disney te scoren met het paranormale.

Geen remake

Het succes van ‘Jungle Cruise’ twee jaar geleden deed pretparkgangers weer dromen. Na het zeer vergeetbare ‘Tomorrowland’ – ‘Project T’ bij ons, om rechtszaken te vermijden met het festival dat de inwoners van Boom ook komend weekend weer grijze haren zal bezorgen – en het ronduit afschuwelijke ‘Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ kwam Disney eindelijk nog eens met een opwindende verfilming van een van haar attracties. De chemie tussen Dwayne Johnson en Emily Blunt bracht de avonturier in ieder van ons naar boven. Aan ‘Haunted Mansion’ om op dat elan verder te gaan.

De nieuwste attractie-verfilming is trouwens geen remake van de gelijknamige prent met Eddie Murphy uit 2003. Ze zijn allebei op hetzelfde spookhuis gebaseerd, maar vertellen een compleet verschillend verhaal. In tegenstelling tot de succesvolle makelaar die Eddie Murphy was, is LaKeith Stanfield een mislukkeling. Hij speelt Ben, een uitgebluste gids die goedgelovige toeristen rondleidt langs spookhuizen in New Orleans. Ooit was Ben een beloftevolle astrofysicus, maar het overlijden van zijn verloofde heeft hem alle levensvreugde ontnomen.

Ben wordt door Gabbie (Rosario Dawson) toegevoegd aan een team buitenbeentjes dat de spoken uit haar pas gekochte landhuis moet verdrijven. Owen Wilson is een praatjesmakende priester, Tiffany Haddish is een flamboyant medium en Danny DeVito is een historicus van het fanatieke soort. Meteen na aankomst worden de geestenjagers geteisterd door opperfantoom Crump (Jared Leto). Die heeft zijn naam niet gestolen als bazige en megalomane schurk. Als hij sympathiek was geweest hadden ze hem wel Crobama genoemd. 

Meer lachen dan huiveren

Net als in 2003 mikt Disney op een breed familiepubliek. Geen bloederige taferelen of huiveringwekkende monsters dus, maar kindvriendelijke geesten. De sfeer blijft ten allen tijde bovennatuurlijk – “Mystery lurks around every corner”, zo verwoordt DeVito het – zij het op een luchtige manier. De schamele schrikmomentjes worden snel bedekt met humor. 

Of dat een goede zaak is? Voor de spanning althans niet. Voor het entertainmentgehalte des te meer. ‘Haunted Mansion’ is dan ook meer comedy dan thriller. Met namen als Owen Wilson en Danny DeVito hoeft dat niet te verbazen. LaKeith Stanfield, die onder meer in ‘Knives Out’ en ‘Judas And The Black Messiah’ al zijn klasse etaleerde, biedt goed weerwerk. Met daarenboven nog een geestig rolletje voor Jamie Lee Curtis krijg je een cast die barst van het talent.

De cast en hun charmante personages kunnen de film er evenwel niet van weerhouden om af en toe uit de bocht te gaan. Het verhaal van Crump komt warrig over. En naar het einde toe vertrekken enkele personages op een overbodige queeste om niet eeuwig in het huis dat ze net verlaten hebben gevangen te zitten. Regisseur Justin Simien wil te veel vertellen, waardoor hij het hart van de film regelmatig uit het oog verliest. In essentie zijn Ben en zijn metgezellen zoekende naar de zin in hun leven. Elk van hen heeft een reden om die te zijn kwijtgeraakt.  Alles wat daar verhaalgewijs bijkomt, is ballast.

De triomftocht die ‘Jungle Cruise’ in coronatijden aflegde, zal allicht te hoog gegrepen zijn voor ‘Haunted Mansion’. Daar zit ‘Barbenheimer’ ongetwijfeld voor iets tussen. Een mens vraagt zich af waarom Disney dit niet in oktober uitbrengt. Want ondanks de scenariële overdaad en een weinig bombastische marketingcampagne brengen LaKeith, Wilson, DeVito en co. een vermakelijk potje familie-entertainment.

‘Haunted Mansion’ is vanaf nu te zien in de bioscoop.

Jamie Lee Curtis speelt een hoofdrol.

Related Images: