Alweer een begeerde 19de-eeuwse vrijgezel op Netflix

Alweer een begeerde 19de-eeuwse vrijgezel op Netflix

‘Mr. Malcolm’s List’ (2022) 2 out of 5 stars

‘Mr. Malcolm’s List’ lokte in het verlengde weekend van Independence Day vorig jaar een bescheiden publiek naar de Noord-Amerikaanse zalen. De week erna was de film nergens meer te bespeuren in de hitlijsten. Precies een jaar later kan je het romantische kostuumdrama bij ons op Netflix bekijken.

Julia’s list

Jeremy Malcolm (Sope Dirisu) is de meest begeerde vrijgezel in het Londen van begin 19de eeuw. Hij mag dan wel geen adellijke titel dragen, zijn fortuin kent nauwelijks grenzen. De knappe, maar bloedvervelende Julia (Zawe Ashton) is de laatste in een lange rij geïnteresseerden die hij afwijst. Nadat Julia erachter komt dat ze niet voldeed aan de extensieve lijst met eigenschappen die Malcolm voor zijn toekomstige heeft opgesteld, is ze belust op wraak. Ze plukt prompt haar vriendin Selina (Freida Pinto) van het platteland weg om haar tot de perfecte bruid voor Malcolm te maken. Wanneer hij Selina dan ten huwelijk vraagt, zal afwijzing zijn deel zijn.

Er zijn al schurken met betere plannen geweest. Er zijn ook al minder flauwe Jane Austen-afkooksels geweest. ‘Mr. Malcolm’s List’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanne Allain uit 2009. Over het boek kunnen we niet oordelen, maar als het vergelijkbaar is met haar scenario voor de film, lezen we liever iets anders aan het zwembad dit jaar.

Het scenario is over de hele lijn van bedenkelijke kwaliteit. Dialogen tussen Selina en Malcolm voelen gekunsteld aan. Zij zouden het erudiete duo van de bende moeten vormen, maar hun pseudo-intellectuele conversaties lijken door iemand geschreven die dat niveau zelf niet haalt. Vage uitwisselingen over dromen en hoop komen geloofwaardiger uit de mond van iemand die de scheurkalender van Bond Zonder Naam citeert dan uit die van hoofdrolspelers Freida Pinto en Sope Dirisu. 

Pinto en Dirisu missen chemie en hebben allebei het charisma van een deurklink. In een parallel universum oefenen ze beslist het co-voorzitterschap van Groen uit. Ze zijn het toonbeeld van een cast die – naast kleurrijke kostuums – weinig om het lijf heeft. Theo James en Oliver Jackson-Cohen zijn bescheiden lichtpuntjes, allebei in een bijrol.

Volgend jaar beter

Fans van ‘Mr. Malcolm’s List’ prezen de film omwille van de cinematografie. Begrijpelijk, want de 19de-eeuwse landgoederen en weelderige interieurs worden netjes in beeld gebracht. De film is zeker geen doorn in het oog. Al mist de regie van de debuterende Emma Holly Jones nog wat snedigheid. Voornamelijk wanneer personages een-op-een in gesprek gaan, heeft ze het lastig om de aandacht vast te houden. Misschien geloofde ze zelf niet helemaal in het script.

Na ‘Persuasion’ vorig jaar, vangt Netflix de zomer opnieuw aan met een flets kostuumdrama. Zelfs liefhebbers van het genre zullen het moeilijk hebben om deze brok door te slikken. De zomer van 2024 kan in elk geval alleen maar beterschap brengen.

Related Images: