Dit is de top 10 beste films van 2023!

Dit is de top 10 beste films van 2023!

Martin Scorsese kreeg van ons een schaar onder de kerstboom, terwijl Ridley Scott zich aan een doos kleurpotloden mocht verwachten. Ontdek hieronder welke filmmakers dit jaar een plaatsje in onze top 10 cadeau kregen!

Deze lijst bevat enkel films die tussen 01-01-2023 en 31-12-2023 in de Belgische bioscopen of op streamingsdiensten verschenen.

10. The Banshees Of Inisherin

Heerlijk lichtvoetig en overgoten met Ierse charme. Ons eerste cadeautje is voor Martin McDonagh, die na zijn veelgeprezen ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri‘ overal ter wereld harten veroverde met een komedie over twee beste vrienden die elkaar plots niet meer kunnen luchten. ‘Banshees’ wordt geholpen door prachtige vertolkingen van onder meer Colin Farrell en Brendan Gleeson, maar kan steunen op het ogenschijnlijk eenvoudige opzet dat eigenlijk een kritiek is op de Ierse burgeroorlog van de jaren 1920.

Brendan Gleeson en Colin Farrell werken op de lachspieren in ‘The Banshees Of Inisherin’.

9. Rye Lane

Met elk een pijnlijke relatiebreuk in de achterzak ontmoeten twintigers Dom en Yas elkaar op een kunstexpo van een gemeenschappelijke vriend. Ze kuieren door de kleurrijke buurten van Zuid-Londen en pakken je ondertussen moeiteloos in met hun onbetaalbare charme. De Britse Raine Allen-Miller toont met haar meer dan geslaagde debuut aan dat er anno 2023 nog plaats is voor lichtvoetige humor en melige romance in een en dezelfde film. Leve de romcom!

David Jonsson en Vivian Oparah charmeren als Dom en Yas in ‘Rye Lane’.

8. Wil

In een alweer sterk Vlaams filmjaar spant ‘Wil’ de kroon. Antwerpenaar Tim Mielants adapteerde op schitterende wijze het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers tot een prangende film die de beklemmende sfeer in een door de Duitsers bezette stad perfect weergeeft. Bovendien tilt een ongeziene sterrencast, onder leiding van Stef Aerts, Annelore Crollet en Matteo Simoni de film nog nét dat tikkeltje hoger.

Lees ook onze interviews met hoofdrolspelers Annelore Crollet en Matteo Simoni.

Annelore Crollet Wil
Stef Aerts en Annelore Crollet in ‘Wil’, met stip de beste Belgische film van 2023.

7. Past Lives

Op de valreep komt Celine Song onze top 10 binnen met haar semi-autobiografische regiedebuut. Net als haar hoofdpersonage is Song een Zuid-Koreaanse immigrante die met haar familie naar Canada verhuisde om uiteindelijk in de VS te belanden. Ze vertelt het verhaal van Nora (Greta Lee), die 24 jaar na haar vertrek uit haar geboorteland wordt opgezocht door haar oude jeugdliefde (Teo Yoo). Wat begint als een eenvoudig liefdesverhaal, pakt je onderweg helemaal in en leidt tot een hartverscheurende ontknoping.

Teo Yoo en Greta Lee kuieren door New York in ‘Past Lives’.

6. Maestro

Zes jaar lang heeft Bradley Cooper aan zijn passieproject gewerkt. En of het de moeite was! Na negen (!) onverzilverde Oscarnominaties zou het voor Coops dit jaar wel eens raak kunnen zijn. Zijn film over de wereldvermaarde componist-dirigent Leonard Bernstein zit boordevol prachtige zwart-witbeelden en ontroert niet alleen de mensen die van klassieke muziek houden. Cooper vertolkt op onnavolgbare wijze de hoofdrol en lijkt zo dé uitdager van Cillian Murphy te worden in de race naar de belangrijkste acteerawards.

Carey Mulligan en Bradley Cooper schitteren als man en vrouw in ‘Maestro’.

5. Wonka

Oempa Loempa, do-ba-dee-doo! We’ve got a perfect number five for you! Al zingend en dansend komt Timothée Chalamet als Willy Wonka onze top vijf binnengesprongen. Om van de kijkersharten nog maar te zwijgen. Met een recept van groots opgezette musicalnummers en een sprookjesachtig scenario heeft ‘Paddington‘-regisseur Paul King een instant kerstklassieker klaargemaakt!

Lees de volledige review hier.

Timothée Chalamet in Wonka
Timothée Chalamet speelt de titelrol in ‘Wonka’.

4. TÁR

Waar ‘Maestro’ een klassiek verhaal is over een bestaande dirigent, is ‘TÁR’ een moderne film over een fictieve. Cate Blanchett speelt de pannen van het dak als Lydia Tár, een narcistische, door ambitie gedreven dirigente die op weg is om zichzelf de muziekgeschiedenis in te schrijven. Het regiestokje is in handen van Todd Field, die met zijn derde film net naast ons podium valt.

Lees hier de volledige review.

Tar Cate Blanchett
Cate Blanchett speelt de pannen van het dak in ‘TÁR’.

3. Guardians Of The Galaxy Vol. 3

Het schijnbaar ten dode opgeschreven Marvel Cinematic Universe gaf dit jaar eventjes een teken van leven. Niet toevallig waren de Guardians daarvoor verantwoordelijk. Ondanks enkele vreemde keuzes – zoals het ridiculiseren van slechterik Warlock – staat de origin story van ‘s werelds favoriete wasbeer Rocket je toe om de traanklieren nog eens goed uit te spoelen. ‘Vol. 3’ was de derde en tevens laatste film van James Gunn in het MCU. Benieuwd wat hij kan aanvangen met het kerkhof dat hij bij zijn nieuwe werkgever DC heeft aangetroffen.

Chris Pratt en co. op de vlucht in ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’.

2. Oppenheimer

Barbie‘ haalde de lijst net niet, maar die andere film die afgelopen zomer de tongen gretig losmaakte wél. Christopher Nolans biopic over de vader van de atoombom is wellicht zijn meest volwassen film tot nu toe. Met knetterende dialogen en glasheldere geluidseffecten bouwt hij op naar een climax van politieke intrige en persoonlijke drama’s. Hoofdrolspeler Cillian Murphy zet dan weer de beste prestatie uit zijn carrière neer en lijkt zo op koers om zijn eerste Oscar te winnen.

Lees hier onze review.

Cillian Murphy is Oscarfavoriet voor ‘Oppenheimer’.

1. Babylon

Als ‘La La Land‘ een ode was aan modern Hollywood, was ‘Babylon’ dat aan klassiek Hollywood. Damien Chazelle bracht ons in januari één grote ode aan al zijn lievelingsfilms en deed dat met een indrukwekkende cast onder leiding van Margot Robbie, Brad Pitt en nieuwkomer Diego Calvas. Chazelles epos vol kleur, seks, drugs en swingende muziek werd schandelijk onderschat op de Academy Awards eerder dit jaar, maar staat garant voor drie uur spetterend entertainment van de bovenste plank. ‘Babylon’ is de terechte bezetter van het hoogste schavotje!

Margot Robbie wordt niet alleen door Cutting Edge op handen gedragen.

Cutting Edge wenst alle lezers een plezierig en gelukkig 2024!

Related Images: