Het suikerzoete ‘Wonka’ danst en zingt zich een weg naar je hart

Het suikerzoete ‘Wonka’ danst en zingt zich een weg naar je hart

‘Wonka’ (2023) 4 out of 5 stars

Een nieuwe kerstklassieker is geboren! ‘Paddington’-regisseur Paul King maakte met ‘Wonka’ een winterse musical boordevol humor, sterren en… chocolade.

Timothée maakt de dartelste snoepjes

Geen Charlie, geen gouden ticket en zelfs geen chocoladefabriek deze keer. Het beroemdste personage van Roald Dahl krijgt met ‘Wonka’ zijn eigen origin story. De eerste vraag die meteen rijst bij een nieuwe verfilming van een gekend personage, is wie het gestalte mag geven. Na Gene Wilder in 1971 en Johnny Depp in 2005, was het de beurt aan Timothée Chalamet om Willy Wonka te belichamen. 

De hyperpopulaire ‘Dune’-acteur klopte naar verluidt de al even hyperpopulaire Tom Holland in de race naar de hoofdrol. Chalamet voegt een mystiek en dartel kantje toe aan de rol – kwaliteiten die Wilder ook had. In de dans- en zangnummers is hij daarentegen niet helemaal overtuigend. Goed genoeg, maar fysiek niet van hetzelfde kaliber als bijvoorbeeld een Holland.

Wie Chalamets interpretatie van de chocolademaker zelf wil zien, wordt snel op zijn wenken bediend. Vanop een scheepsmast overschouwt Willy Wonka in ware Jack Sparrow-stijl het land waar hij zijn creaties zal verkopen. Al zingend en al rond-lantaarnpalen-zwierend baant hij zich een weg naar de befaamde Galeries Gourmet, waar je volgens wijlen mama Wonka de beste chocolade ter wereld kan proeven.

Helaas tiert er in de galerie ook een bittere concurrentiestrijd. Drie nukkige chocoladebaronnen vormen er het ‘Chocolate Cartel’ en drijven elke vorm van concurrentie onverbiddelijk buiten. Als het niet lukt door de lokale commissaris met pralines om te kopen, dan maar met geweld. Maar Wonka is een man met een droom. En zoals hij in het verleden geleerd heeft, moet je er alles aan doen om die na te jagen.

Nog choco

Na marmelade voegt ‘Paddington’-regisseur Paul King ook chocolade aan zijn assortiment toe. ‘Wonka’ barst van dezelfde, suikerzoete charme die zijn films over Engelands favoriete knuffelbeer – na Boris Johnson – zo typeren. Kleuren spatten van het scherm, humor is altijd aanwezig en de personages zijn stuk voor stuk innemend.

Willy krijgt bijval van enkele leuke figuren. Zoals de jonge tiener Noodle, gespeeld door Calah Lane en zowat de enige in de film die over gezond verstand beschikt. Maar het zijn vooral de antagonisten die de show stelen. Telkens het Chocolate Cartel tevoorschijn komt, is het lachen geblazen – al drijft ‘Little Britain’-acteur Matt Lucas het soms een tikkeltje te ver. En de lokale commissaris (Keegan-Michael Key) die hun chocolaatjes niet kan weerstaan, werkt op de lachspieren door gedurende de film alsmaar dikker te worden. Op het einde is wilskracht het enige dat de knopen van zijn kostuum nog van springen belet.

Ook Rowan Atkinson heeft een leuke bijrol als corrupte priester, maar het zijn vooral Olivia Colman en Tom Davis die als schimmige hoteluitbaters schitteren in al hun scènes. Terwijl de weinig snuggere schurken het geld van Willy stelen, doen ze hetzelfde met de harten van het publiek. En van wie anno 2023 lederhosen nog sexy vindt, laten ze de dromen spontaan uiteenbarsten.

De rol waar het meeste naar uitgekeken werd – misschien nog meer dan die van Willy Wonka – was die van Hugh Grant als Oompa-Loompa. Het is even wachten op het oranje mannetje met het groene haar, maar dat geduld wordt ruimschoots beloond. Het is telkens uitkijken naar het zelfingenomen schepsel dat Wonka telkens te slim af is bij het stelen van zijn lekkerste creaties. Dankzij zijn grote hoofd op een veel te klein, piekfijn gekostumeerd lichaampje kan Grant alweer een onvergetelijke rol op zijn palmares bijschrijven.

De sterrencast is slechts de kers op de heerlijke (chocolade)taart. Het scenario boordevol creatieve intermezzo’s zorgt samen met de sprookjesachtige decors en groots opgezette musicalnummers voor een smakelijk biscuit. Tel daarbij nog eens de winterse decors – op strategische momenten sneeuwt het in het stadje – en een einde dat harten verwarmt als een vakkundig aangestoken haardvuur en je weet dat filmland weer een kerstklassieker rijker is.

‘Wonka’ speelt vanaf woensdag 13 december in de bioscoop.

Related Images: