‘Knock out!’: een mokerslag in zwart-wit!

‘Knock out!’: een mokerslag in zwart-wit!

Reinhard Kleist, ‘Knock out!’ 5 out of 5 stars

Een oude, zwarte, dronken man wordt in een steegje door drie racisten neergeknuppeld. Alsof dat nog niet erg genoeg is, duikt ook zijn kwelduivel op die hem achtervolgt. Wie deze plaaggeest is en waarom hij deze man al jaren teistert, wordt langzaamaan duidelijk in deze indrukwekkende biografie van Emile Griffith.

Zwart zijn en daarbovenop nog eens voor de mannen vallen, het leven zal niet gemakkelijk geweest zijn voor Griffith in de jaren 60 in Amerika. Hij had een talent voor het ontwerpen van dameshoeden, maar het was dat andere talent, boksen, dat hem uitzicht gaf op een beter leven. Aangespoord door zijn blanke baas, stapte hij met tegenzin in de ring, en door zijn succes daar, moest hij blijven boksen. Tot die ene fatale dag …

Reinhard Kleist maakte al indruk met goed gedocumenteerde biografieën van Cash, Elvis en Castro. Zijn strip over Nick Cave was een buitenbeentje, net zoals de zanger zelf. Maar met dit levensverhaal van de zwarte homo-bokser brengt hij zijn beste werk. Vanaf de eerste pagina’s slepen prachtige zwart-wittekeningen je mee door een dramatisch levensverhaal. Door het goedkoper worden van inkleuren en kleurendruk, verschijnen nog maar weinig indrukwekkende zwart-witstrips zoals de oude meesters als Breccia, Pratt en Muñoz die brachten. Maar Kleist mag gerust in hun voetsporen treden. Het licht- en schaduwspel in sommige platen is werkelijk verbluffend.

Niet alleen de tekeningen maken van dit boek een must-have, ook het verhaal is beklijvend. Niet alleen door de dramatische levensloop van Griffith, maar vooral door de manier waarop Kleist het in beeld brengt. Langzaamaan gunt hij ons een blik op zijn levenswandel, van levenslustige jongeling tot gekwelde oude man. Beetje bij beetje geeft hij ons een beeld van een jongen die opgroeit tot held, maar gedoemd is om van zijn sokkel te vallen. Het geeft deze biografie een spanningsboog die zo dikwijls gemist wordt bij andere levensverhalen.

Uitgeverij Scratch leverde naar goede gewoonte weer een prachtige uitgave, met achteraan nog een overzicht van lesbische bokssters en boksende homo’s, en enkele schetsen van Kleist.

Zelfs voor lezers die niets met boksen hebben, zal dit verhaal boeien. Een klap in je gezicht, maar dan positief.

Laureaat van Stripjaaroverzicht 2020!

Related Images: