‘Albatros’ toont meer dan enkel een gevecht met zwaarlijvigheid

‘Albatros’ toont meer dan enkel een gevecht met zwaarlijvigheid

‘Albatros’ (2020) 4 out of 5 stars

Tien zwaarlijvige mensen krijgen de kans mee te gaan op kamp Albatros. Ze gaan samen aan de slag om hun gewicht te bestrijden, maar sleuren ook elk hun eigen rugzak met problemen mee. Het sterk geschreven verhaal en de zinderende acteerprestaties zorgen voor een gezonde mix van menselijke emoties en tragikomische situaties.

Puike cast, mooie afwerking

Met een cast als deze zou er al veel mis mogen lopen om een slecht resultaat te krijgen. Dominique Van Malder (die zelf ook meeschreef aan het scenario) en Joris Hessels kennen we vooral van hun theaterrollen, en als geliefd Radio Gaga-duo. In ‘Albatros’ tonen ze dat ze beide ook hun plan kunnen trekken met televisierollen. Isabelle van Hecke, oftewel Claudine uit ‘Bevergem’, zet hier opnieuw een sterke rol neer als Martine, een pathologische leugenaar met een neiging tot hypochondrie. Maar we zien evengoed enkele minder bekende gezichten, die stuk voor stuk puik werk leveren. Toch was het vooral wachten op de terugkeer van Benny Claessens, die ons doet wegdromen naar vroegere tijden. 

In iedere aflevering van ‘Albatros’ leer je een van de deelnemers beter kennen. Je kijkt mee in hun dagelijkse leven en de bijhorende problemen, wat ervoor zorgt dat je je als kijker dichter verbonden voelt met de leefwereld van de personages. Een narratief trucje, maar wel heel doeltreffend.

Er wordt geen gebruik gemaakt van een 16:9 formaat, wat op het eerste zicht aanvoelt als een leuke gimmick, maar eigenlijk ook gewoon heel goed werkt. Het draagt bij aan de intiemere sfeer die de makers van ‘Albatros’ proberen te bereiken. Opnieuw een subtiel trucje dat op een doeltreffende manier ingezet wordt.

Diepmenselijk thema

‘Albatros’ snijdt een thema aan waar niet altijd makkelijk over te praten valt. Overgewicht ligt vaak gevoelig, en is soms zelfs taboe. De makers gaan op een heel menselijke manier om met dit thema. Ze tonen de soms problematische visie op overgewicht en proberen de kijker in de leefwereld van de personages binnen te brengen, waar ze ook in slagen.

De Wereldvrede levert met ‘Albatros’ een mooi stukje televisie af. De invloeden van vorige projecten zijn herkenbaar. Maar aangezien ze ook vroeger kwalitatief werk leverden, vinden we dit helemaal niet erg.

De reeks is iedere maandagavond om 21u20 te bekijken via Canvas, en integraal via VRTNU. 


Related Images: