CE’s StripFax februari 2021
CE’s Stripfax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel of een strip je al dan niet zal liggen.
Zoon en vader zorgen voor klassieke western
Net als zijn vader, stripauteur Hermann, is Yves Huppen bezeten door het westernvirus. Nadat zijn vader enkele mindere scenario’s van zijn hand heeft geïllustreerd, lijkt er met dit scenario toch een zeker vakmanschap boven te komen. ‘Je bent een pistolero’ is onderhoudend en bevat fantastische en sfeervolle tekeningen van oudgediende Hermann. Al ontdekken we hier en daar wel haastwerk. Waarschijnlijk wil deze 82-jarige, krasse knar nog heel wat albums op ons loslaten. (Pep)
Nasa jaloers op gratis, geslaagde lancering
Nadat onze noorderburen bewezen dat stripbladen wel levensvatbaar zijn (Eppo, Jump, Strip Glossy), is er nu een Vlaamse poging om de jeugd weer vertrouwd te maken met een stripmagazine. Met minder gevestigde stripklassiekers en vertrouwde namen tapt MaXiX uit een andere vaatje dan de magazines uit Nederland. Dat maakt het allemaal avontuurlijker en interessanter. Dit eerste, gratis nummer belooft in ieder geval veel goeds! Het blad verschijnt elke maand en kost €7 per nummer. Hopelijk bereiken ze hun doelpubliek. (Pep)
Een strip die straalt
Het talentvolle duo Schwartz en Yann van de schitterende verhalen van de veldgroene Robbedoes tijdens de oorlogsjaren, is in deze detectivereeks ook weer goed op dreef. Ze betoveren ons met een strip in de atoomstijl, die herinneringen oproept aan Yves Chaland, en met een avontuur, dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het naoorlogse Parijs afspeelt. Het doet ons denken aan de verhalen uit de oude Robbedoesstal. Enkel de vele tekst is misschien wat te zwaar op de hand voor de allerjongsten onder ons. Nostalgisch lees- en kijkplezier. (Pep)
Nog geen roest op de ridder
Gelukkig helpen onze noorderburen onze stripmakers, want dankzij de voorpublicatie in Eppo en Veronica magazine, kan Frodo De Decker de grappen van De Ridder blijven tekenen. Vlamingen moeten het stellen met zijn albums, maar die zijn meer dan hun geld waard. Geniet van burleske avonturen met veel schertsende verwijzingen naar de populaire cultuur. We krijgen er geen genoeg van. Hopelijk geldt dat ook voor de stripauteur zelf. (Pep)
Robin Hood in een nieuw jasje
Robin Hood is een alom bekende held in de geschiedenis van onze literatuur. Benoît Dellac, Vincent Brugeas & Emmanuel Herzet blazen nieuw leven in dit personage met deze veelbelovende nieuwe reeks. De held speelt een dubbelrol als sheriff van Nottingham, maar de naam Robin Hood werd nog geen enkele keer genoemd … Een veelbelovend debuut dat ons benieuwd maakt naar het vervolg! (Rex)
Suske en Wiske Junior niet alleen voor kinderen
Suske en Wiske Junior zijn gemaakt voor de beginnende lezers, maar toch verslonden ook wij het album met veel plezier. De rode draad in het album zijn sprookjes, superhelden en andere mythische figuren. Sidonia als Roodkapjes grootmoeder is allemaal goed en wel, maar durf te spotten met haar schoenmaat 51 en dan heb je problemen! (Rex)
Het venijn sijpelt naar binnen
‘Het Venijn’ Emily zet haar wraakzoektocht voort en verkleedt zich als non, om de eerwaarde met losse handjes een kopje kleiner te maken. In tegenstelling tot deel één vinden we een pak minder clichés terug en dat komt de reeks ten goede. Het tekenwerk is bewonderenswaardig en ademt ‘western’. Een van de betere in het genre die we dit jaar al lazen. (Rex)
Allesbehalve een snelle vogel
Weinig series die zo historisch accuraat verteld en getekend zijn als ‘De Havik’. Maar het gevolg van dit monnikenwerk is een trage productie: slechts tien delen op 26 jaar tijd. Het vorige album is al vijf jaar oud. Komt daar nog bij dat het een doorlopend verhaal is, waardoor het enkel weggelegd is voor de aanhouders. Die winnen er wel een prachtig verhaal mee. (Pep)