‘Rough Diamonds’ is een slachtoffer van het Belgische fictiesucces

‘Rough Diamonds’ is een slachtoffer van het Belgische fictiesucces

‘Rough Diamonds’ (2023) 3 out of 5 stars

Diegene die de titel ‘Rough Diamonds’ heeft bedacht wist waarschijnlijk niet dat hij een goede aanzet gaf tot een recensie. De eerste aflevering van de nieuwe Vlaamse Netflix-serie is niet perfect, maar het is slaan en zalven. Want het is toch vooral de trots die overheerst. Dat België de laatste jaren enorme stappen heeft gezet is wellicht jammer voor series als ‘Rough Diamonds’, die slachtoffer worden van het succes.

Bri’ish

Het hoofdpersonage Noah Wolfson (Kevin Janssens) woont in het Verenigd Koninkrijk, maar keert in de eerste aflevering terug naar zijn thuisstad Antwerpen voor de begrafenis van zijn jongere broer Yanki (Vincent Van Sande). Zoals de namen al deden vermoeden speelt het verhaal zich af in het orthodox-joodse milieu. Noah probeert terug voeling te krijgen met de familie en omgeving die hij achter zich liet door hen te helpen om hun diamantenbedrijfje veilig te houden van de georganiseerde misdaad en de politie.

Kevin Janssens is een acteur gemaakt voor hoofdrollen, dat heb je gewoon met sommigen. Al durft hij soms wel zijn doel uit het oog te verliezen door Regi-gewijs drie talen door elkaar te mixen. Wat knap zou zijn, ware het niet dat zijn Engels behoorlijk wat tenen doet krullen. Nee, er zitten zeker geen fouten in, maar dat Britse high tea-accent is gewoon een stapje te ver. Natuurlijk wil ie zich tonen, maar het is niet nodig.

Dan is er toch nog een bloemetje dat mag geworpen worden. Marie Vinck, die in de serie Gila Wolfson speelt, de weduwe van Yanki. Vinck is één brok emotie. Van haar gezicht alleen al valt een hele scène af te lezen. Bijzonder indrukwekkend is ook de manier waarop ze toch aandacht naar zich toe trekt. Zelfs als ze niet in beeld komt, vraag je je af wat er met haar aan het gebeuren is. Ze is in die eerste aflevering zonder twijfel het hoogtepunt.

Goed is niet goed genoeg

Het is vreemd hoe normaal een serie als deze wordt beschouwd terwijl ze behoorlijk indrukwekkend in elkaar zit. Toegegeven, er worden de laatste tijd zo veel dingen op de kijker afgevuurd dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet, de kwaliteit van de rommel niet meer kan onderscheiden. Dat is ook het grote probleem hier. Wanneer de norm stijgt, is een middelmatige serie plots niet meer goed genoeg. Enkele jaren geleden zou ‘Rough Diamonds’ een topper op zondagavond zijn geweest. Nu duwt de openbare omroep het weg op Netflix.

Het is een twijfelgeval. Moeten we als land blij zijn dat we echt wel op de kaart staan, of moeten we rouwig zijn om het feit dat we enkel nog het beste van het beste willen, de crème de la crème, het neusje van de zalm? Toch maar dat eerste dan?

‘Rough Diamonds’ is te bekijken op Netflix.


Related Images: