‘Sound of Metal’ toont het overweldigende van de stilte

‘Sound of Metal’ toont het overweldigende van de stilte

‘Sound of Metal’ (2019) 4 out of 5 stars

Wanneer drummer Ruben, gespeeld door een sublieme Riz Ahmed, zijn gehoor verliest, valt zijn leven in duigen. Uit angst dat hij hervalt in overmatig heroïnegebruik, zorgt zijn vriendin Lou (Olivia Cooke) ervoor dat hij terechtkomt in een afgesloten gemeenschap voor dove mensen, waar hij leert omgaan met zijn verlies. ‘Sound of Metal’ is een aangrijpend verhaal dat zich beweegt op de fijne grens tussen aanvaarding en verlangen. 

Onhoorbaar gerommel

Waar bij film de nadruk vaak op cinematografie ligt, moeten we het bij ‘Sound of Metal’ over de steengoede geluidsband hebben die de film naar een hoger niveau tilt. Door het slimme gebruik van geluid kan de kijker zich goed inleven in de gevoelswereld van Ruben: het geluid valt soms terug tot een bijna onhoorbaar gerommel, waardoor we geluid letterlijk ervaren zoals Ruben dat doet. Bij momenten overweldigt de stilte waar zowel Ruben als kijker in verblijven. 

‘Sound of Metal’ toont vooral het verhaal van een mens die zijn evenwicht in de wereld verliest. De rauwheid van de film weet de radeloosheid van Ruben en Lou met overtuiging te tonen. En met deze radeloosheid ook de angst om terug in het verleden te vallen: Ruben is een ex-verslaafde met de angst om te hervallen nu zijn leven uit elkaar gevallen is. De parallel tussen zijn verslaving en het verlangen om terug te horen is vlug gelegd. Op het moment dat dit het duidelijkst aan bod komt, zorgt dit voor een emotioneel moment dat naar de keel grijpt.

Ijzersterke acteerprestatie

Het maken van de film duurde enkele jaren, met een aantal wissels in de cast. De hoofdrollen waren oorspronkelijk weggelegd voor Matthias Schoenaerts en Dakota Johnson. En hoewel er weinig slechts te vertellen valt over die beide acteurs, blijken ook zowel Riz Ahmed als Olivia Cooke geknipt voor deze rol. Ook Paul Raci, die de rol van Vietnamveteraan Joe vertolkt, weet te raken met zijn performance. 

‘Sound of Metal’ is vooral een mooi visitekaartje voor Ahmed. Zijn acteerprestatie spat van het scherm. Je komt als kijker dicht bij de ervaringen van zijn personage, je gelooft wat hij doormaakt. Het verhaal blijft simpel, maar net daardoor blijft er meer ruimte over voor de emoties van de personages. Ze sleuren je mee in de psyche van lichamelijk verlies. De film toont wat het betere indiewerk te bieden heeft. 

Sound of Metal toont vooral het verhaal van een mens die zijn evenwicht in de wereld verliest

De film is een creatie van Belgisch productiehuis Caviar, dat zich al eerder liet opmerken binnen het indiecircuit. Met ‘Sound of Metal’ hebben ze opnieuw een hit te pakken dat al op menig festivals hoge ogen gooide. 

Petje af voor Darius Marder, regisseur van deze film. Hij schreef eerder al enkele scenario’s, onder andere ‘The Place Beyond The Pines’, maar met ‘Sound of Metal’ waagt hij zich voor het eerst op de regisseursstoel, en toont zo dat hij ook voor deze job geknipt is.

Een Belgische bioscoop-release laat jammer genoeg nog even op zich wachten, maar de film is wel al te zien via Amazon Prime Video en Apple TV

Related Images: