Eerlijk is eerlijk: ‘Fair Trade’ wordt een beetje beter

Eerlijk is eerlijk: ‘Fair Trade’ wordt een beetje beter

Fair Trade (Seizoen 1 – 2021) 2 out of 5 stars

We waren enkele weken geleden niet bepaald onder de indruk van de eerste aflevering van de VTM-reeks ‘Fair Trade’. Vreemd genoeg waren we erna toch enigszins benieuwd of en hoe de reeks zich zou herpakken. Of zou ze zo slecht blijven dat het amusant werd? De serie wordt wel degelijk een beetje beter. Het karikaturale gaat er wat van af en het verhaal krijgt meer vorm. Helaas daalt daarmee ook wel het entertainmentgehalte.

Het is nog steeds niet gemakkelijk ‘Fair Trade’ samen te vatten. Er zit in de eerste vier afleveringen niet veel lijn. Er worden ook continu nieuwe personages geïntroduceerd en oude verhaallijnen niet afgewerkt. Een nieuwe slechterik – een rol voor Jeroen Perceval – verschijnt ten tonele en in aflevering vier wordt plots de Russische maffia erbij gehaald. Vanaf dan lijken de scenaristen het precies welletjes te vinden en wordt deze verhaallijn in de laatste vier afleveringen uitgewerkt. Dat zijn dan ook duidelijk de beste episodes.

We merkten dat onze aandacht sterk verslapte in het eerste deel van het seizoen. De reeks komt wat tot rust, bevat minder geflipte scènes, maar is wel nog steeds niet erg coherent. Daardoor wordt het bij momenten gewoon saai. Stiekem hoopten we op nog eens een bizar exploot, wat elke aflevering wel nog zeker één keer voorkwam.

In het tweede deel vervelt de serie uiteindelijk tot een meer klassiek misdaad- en politieverhaal. Eindelijk is er wat structuur, een overheersende verhaallijn en duidelijke spanningsboog. Toch wel een verademing. Zijn deze laatste afleveringen dan uitstekend? Verre van, maar op zijn minst degelijk.

De slotscène is een veel te gewichtig einde voor een reeks die zichzelf blijkbaar toch echt wel serieus nam

Met het slot gaat ‘Fair Trade’ dan toch weer de mist in. Een euvel waar wel meer Vlaamse series mee kampen. De voorlaatste scène moest een soort explosief einde van de reeks zijn, maar voelde toch eerder anticlimactisch. In die mate dat we helemaal niet doorhadden dat het het einde was. In de laatste scène doorbreekt het personage van Peter Van Den Begin de vierde wand met een soort filosofische monoloog over het leven. Een veel te gewichtig einde voor een reeks die zichzelf blijkbaar toch echt wel serieus nam.

Het feit dat er nog heel wat losse eindjes overblijven, doet ons vrezen dat er plannen zijn voor een tweede seizoen. Daar zullen wij alvast niet meer bij zijn. We zijn al heel tevreden dat we het einde van dit eerste seizoen gehaald hebben.

Related Images: