De Cutting Edge Awards 2021: alle winnaars

De Cutting Edge Awards 2021: alle winnaars

De stembussen zijn gesloten, de stemmen geteld, het eindresultaat bij deze gekend. Lees hieronder hoe jouw favorieten het gedaan hebben! Een dikke proficiat aan alle winnaars én genomineerden, jullie waren geweldig en we kijken nu al uit naar jullie volgende werken!

Boeken

De lezers hebben beslist, de Cutting Edge Awards 2021 voor Nederlandstalige fictie en vertaalde fictie gaan respectievelijk naar ‘Al het blauw’ van Peter Terrin en ‘Kruispunt’ van Jonathan Franzen!

Nederlandstalige fictie

Peter Terrin, ‘Al het blauw’

Vlaams schrijver Peter Terrin bracht in februari 2021 zijn twaalfde boek uit, ‘Al het blauw’. Een meeslepende roman die ons terugbrengt naar Vlaanderen eind jaren 80, met een romance tussen een twintiger en een oudere barvrouw. Dit schreef Karel Alleene over ‘Al het blauw’:

‘Al het blauw’ is opnieuw een werk van Terrin waarin het detail volledige levens blootlegt. De roman bevat een portret van een bijna verdwenen generatie. Mensen die verzaakten aan continue zelfexploratie, maar die op onuitgesproken manier sterk verbonden waren met familie en omgeving.

Vertaalde fictie

Jonathan Franzen, ‘Kruispunt’

Zes jaar na ‘Zuiverheid’ is Amerikaans schrijver Jonathan Franzen terug met een nieuwe Great American Novel. En niet zomaar één. ‘Kruispunt’ is het eerste deel van een trilogie met als titel ‘Een sleutel tot alle mythologieën’. Lise Delabie schreef dit over het schitterende ‘Kruispunt’:

Franzen doet waar Franzen goed in is: zo nauwkeurig pulken aan het onontwarbare kluwen van een mensenleven tot alle episodes als ragfijne draden naast elkaar uitgestald liggen. En dat, terwijl je nergens ook maar enige kunstgreep van de auteur voelt. Het mag duidelijk zijn: ‘Kruispunt’ is een huzarenstuk.

Film

Ook de beste films van 2021 werden gekozen. Jullie favoriete Belgische film van afgelopen jaar was ‘Cool Abdoul‘ van regisseur Jonas Baeckeland. De award voor beste internationale film ging dan weer naar ‘The Power Of The Dog‘, de aangrijpende Oscars-favoriet van Jane Campion.

Beste Belgische film

Winnaar: ‘Cool Abdoul’ van Jonas Baeckeland

Cast: Nabil Mallat, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke & Sebastien Dewaele

‘Cool Abdoul’ vertelt het levensverhaal van Ismaïl Abdoul, de Gentse bokser en publiekslieveling die een van de grootste bokstalenten was die ons land ooit gekend heeft. Ismaïl wil er alles aan doen om de top te bereiken, maar raakt verstrikt in een web van criminaliteit. ‘Cool Abdoul’ is een hard, maar eerlijk portret van een man die de foute keuzes maakt op zoek naar glorie.

Beste internationale film

Winnaar: ‘The Power Of The Dog’ van Jane Campion

Cast: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons & Kodi Smith-McPhee

In ‘The Power Of The Dog’ leidt een indrukwekkende en angstaanjagende Benedict Cumberbatch een cast die in totaal vier oscarnominaties behaalde. De film is een psychologisch drama in een beeldschone western-setting en toont het verhaal van rancher Phil Burbank die er alles aan doet om de nieuwe vrouw van zijn broer het leven zuur te maken.

Muziek

Twee mooie verrassingen bij muziek. Dayanne overtuigde zowel ons als jullie afgelopen jaar met hun pure, prachtige mix van pop, jazz en soul op ‘In a silent way‘, genoeg om kanonnen als Balthazar en Float Fall voor te blijven. Buiten de landsgrenzen vielen vooral Sufjan Stevens en Angelo De Augistine bij jullie in de smaak, met de filmische folk van ‘A beginner’s mind‘.

Beste album – Nationaal

Dayanne, ‘In a silent way

Verzorgde maar emotionele popmuziek met jazz- en soulinvloeden à volonté, dat is ‘In a silent way’. Of zoals recensent Peter Simoens het al schreef in zijn recensie:

Soms maak je kennis met muziek die je onmiddellijk heel goed vindt en waarvan je het potentieel feilloos aanvoelt. ‘In a silent way’ van Dayanne behoort tot die categorie, met knappe songs die prachtig worden gezongen en een sfeervol geheel vormen. In amper zestien minuten en een half (de duur van haar eerste EP) slaagt Dayanne er moeiteloos in te overtuigen. 

Een exclusief interview met dit bijzonder duo volgt binnenkort!

Beste album – internationaal

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine, ‘A beginner’s mind’

Het muzikale universum waar Sufjan Stevens al twintig jaar aan bouwt, heeft met ‘A beginner’s mind’ een prachtige nieuwe planeet gekregen. Voor jullie de plaat van het jaar 2021, voor andere kanshebbers als Black Midi, Mdou Moctar en Black Country, New Road. Vond ook recensent Arthur De Zutter:

‘A beginner’s mind’ heeft niet het zielsnijdende van ‘Carrie & Lowell’, en misschien ook niet het avontuurlijke van ‘Illinoise’ (laat staan van ‘The ascension’). Maar dit is zo’n melodieuze en uitnodigende plaat dat dat allemaal maar onbelangrijke details worden. Een echte aanrader die bewijst dat Sufjan Stevens ‘het’ voorlopig nog lang niet kwijt is.

Strips

En last but not least werden er ook bij strips de nodige prijzen uitgedeeld! De volgende mogen zich de gelukkige winnaar noemen van een heuse Cutting Edge Award!

Beste strip one shot, België – Nederland:

Aimée de Jongh, ‘Dagen van zand’

Een strip die je meesleurt in de onuitzichtelijke situatie van toen en je tegelijkertijd doet nadenken over onze huidige maatschappij. Een tijdreis die je tijd zeker waard is!

Beste strip one shot, Internationaal:

Jordi Lafebre, ‘Ondanks alles’

Zijn zwierige, wat dromerige tekenstijl, die we kennen van ‘Mooie zomers’, past perfect bij dit romantische verhaal. Het decor is een mediterraans aandoend dorpje, wat alleen maar bijdraagt aan de zwoele l’amour pour toujours-sfeer. In deze tijd van corona-miserie hebben we ongetwijfeld meer behoefte aan heerlijk wegdromen. Daar is ‘Ondanks alles’ perfect voor.

Beste strip jeugd:

Ninn 1: ‘de zwarte lijn’

Er is een nieuwe parel toegevoegd aan het rijkdom van heerlijke kinderstrips die volwassenen ook wel kunnen smaken. Een verhaal vol magie, spanning en griezelige elementen. Leesplezier gegarandeerd.


Beste strip uit serie:

Blacksad 6: ‘De maskers vallen’

Related Images: