Sufjan Stevens en Angelo De Augustine gaan voor de Oscar op ‘A beginner’s mind’

Sufjan Stevens en Angelo De Augustine gaan voor de Oscar op ‘A beginner’s mind’

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine, ‘A beginner’s mind’ 4 out of 5 stars

Sufjan Stevens maakt ons weer duidelijk dat hij niet graag stilzit. Amper een jaar na ‘The ascension’, een duizelende aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten, en het eerder dit jaar uitgebrachte ‘mijn god man wat moeten we hier nou weer mee’-instrumentale vijfdubbelaar ‘Convocations’, is deze indieheld alweer terug. Samen met labelgenoot Angelo De Augustine (toegeven, we zijn vooral bekend met Sufjan) komt hij nu met ‘A beginner’s mind’. Een tedere, uitgepuurde folkplaat waar zeker de fans die terugverlangen naar de tijden van ‘Carrie & Lowell’ zeer tevreden mee zullen zijn.

Cheerleaderkomedie

Sufjan Stevens en Angelo De Augustine maakten ‘A beginner’s mind’ op een vrij onorthodoxe manier. De twee huurden samen een vakantiehuisje, keken daar iedere avond naar een film, en stonden de volgende ochtend op met de opdracht een nummer te maken gebaseerd op hun kijkervaring van de dag voordien. Zo is ‘A beginner’s mind’ een meditatie geworden over leven, dood, teleurstelling en acceptatie, gebaseerd op films als ‘Silence of the lambs’, ‘All about Eve’ en zelfs cheerleaderkomedie ‘Bring it on again’.

Heel leuk is dat het duo zich het niet makkelijk gemaakt heeft door simpelweg filmplots in rijmschema’s om te zetten (dat concept heeft Big Audio Dynamite al lang geleden geperfectioneerd), maar steeds koos voor interessante invalshoeken. Zo leverde een kijkbeurt van horrorklassieker ‘The thing’ een nummer op dat handelt over de gevaren van sociale paranoia in de vorm van ‘(This is) the thing’. Een albumhoogtepunt, wat ons betreft. Eén van de vele.

Akoestisch pareltje van Sufjan Stevens

Ook op muzikaal vlak zit deze plaat snor. Sufjan Stevens laat de bombastische elektronica die delen van The Ascension ontsierden (maar andere weer bijzonder opleukten) volledig varen. In de plaats zijn er de simpele, goudeerlijke akoestische gitaren en piano die we nog kennen van ‘Carrie & Lowell’ en ‘Seven swans’. Samen met Angelo De Augustine maakt hij van ‘A beginner’s mind’ een uiterst sierlijke plaat, vol melodieën die meteen in je hoofd blijven plakken en het veelvuldig indrukken van de replay-knop plots zeer aantrekkelijk maken.

‘A beginner’s mind’ heeft niet het zielsnijdende van ‘Carrie & Lowell’, en misschien ook niet het avontuurlijke van ‘Illinoise’ (laat staan van ‘The ascension’). Maar dit is zo’n melodieuze en uitnodigende plaat dat dat allemaal maar onbelangrijke details worden. Een echte aanrader die bewijst dat Sufjan Stevens ‘het’ voorlopig nog lang niet kwijt is.

Luistertip: ook Brent Beukelaer creëerde dit jaar een album als een eigen wereld.

Related Images: