Adam Driver steelt de show in ‘Annette’

Adam Driver steelt de show in ‘Annette’

‘Annette’ (2021) 3 out of 5 stars

Af en toe kom je een film tegen waarvan je je afvraagt hoe je hem in godsnaam hebt kunnen missen toen hij in de zalen kwam. In de rubriek ‘Gemist In 2021’ vinden we zo ‘Annette’ terug. De eigenzinnige kruisbestuiving tussen opera en musical haalde eind februari liefst vijf beeldjes binnen op de Césars (de Franse Oscars, zeg maar). Vanaf vandaag kan je hem ook zélf in huis halen.

Een tikkende tijdbom

‘Annette’ gaat over de liefde tussen de provocatieve, narcistische stand-upcomedian Henry (Adam Driver) en de populaire operazangeres Ann (Marion Cotillard). Henry wordt geïntroduceerd als experimentele performer, een soort Bo Burnham op cocaïne. Ann biedt tegengewicht. Ze is vroom en kijkt positiever naar het leven dan haar man. Voor de buitenwereld lijkt alles perfect te gaan en het gelukkige koppel brengt een dochtertje Annette ter wereld. Zijn twijfels over het vaderschap en zijn plotseling hellende carrière maken van Henry echter een tikkende tijdbom die de harmonie in het jonge gezin bedreigt.

Behalve voor wie er vreemde fantasieën over Kylo Ren en Edith Piaf op nahoudt, zijn Adam Driver en Marion Cotillard niet meteen het meest voor de hand liggende duo. Hij dé ster van het moment, zij die van pakweg tien jaar geleden. Toch slepen ze je vanaf de eerste scène mee in hun verhaal. Op de tonen van het catchy nummer ‘So May We Start’ wordt de chemie tussen het koppel meteen duidelijk, al is het vooral Driver die de film op zijn indrukwekkend gespierde schouders draagt. Laat het een klein wonder heten dat hij nog steeds geen Oscar op zijn schouw heeft staan.

Hi, I’m Annette! Wanna play?

Beweren dat ‘Annette’ niet voor iedereen weggelegd is, is een understatement. Liefhebbers van de brave romcom of de conventionele musical zullen flink op de tanden moeten bijten. Dit is een film die buiten de lijntjes durft kleuren. Regisseur Leos Carax verspilt dan ook geen tijd aan het sympathiek maken van zijn hoofdpersonage. Zijn opera-musical is verre van een ‘La La Land’, eerder een koortsdroom-versie van ‘A Star Is Born’ waar geen uitweg in te zien valt. Als dat je cup of tea is, is het ruim twee uur heerlijk vertoeven in het gejaagde universum dat Carax gecreëerd heeft.

Verwacht dus zeker geen verkwikkende nachtrust als je ‘Annette’ ‘s avonds opzet. Het kan goed zijn dat je met een onbehaaglijk gevoel onder de lakens kruipt. Dat het personage Annette niet door een echte peuter vertolkt wordt, maar door de engste pop sinds Chucky, zal er ook wel iets mee te maken hebben.

Belgische Connectie

‘Annette’ heeft ook een Belgisch randje. Niet alleen zit er een stukje Belgisch geld in de productie, er zijn ook scènes opgenomen in Luik en in Brussel. Wie goed oplet, zal zelfs een paar bekende gezichten herkennen. Zo komen onder andere Ella Leyers, Wim Opbrouck, Eva Van der Gucht en zelfs Angèle opdraven voor een korte cameo. Fans van ‘The Big Bang Theory‘ herkennen dan weer Simon ‘Wolowitz’ Helberg die zijn muzikaal talent laat zien, zoals hij dat enkele jaren geleden deed in een gelijkaardig rolletje in ‘Florence Foster Jenkins‘, naast Meryl Streep.

‘Annette’ is vanaf vandaag beschikbaar op DVD en video on demand.

Related Images: