De Prince is dood! Leve de Prince!

De Prince is dood! Leve de Prince!

Prince & Dan Piepenbring, ‘The Beautiful ones. Zijn laatste woorden’ 4 out of 5 stars

Als we de popiconen uit de jaren tachtig naast de verse lading idolen uit de nillies plaatsen, komen die laatste er maar bleekjes uit. Welke van de huidige generatie artiesten speelt nog het gros van zijn eigen platen in en rijgt hits aan elkaar als blokjes wagyu-rund op een satéstokje? Wie vindt zichzelf nog om de haverklap opnieuw uit zonder dat er een marketingmachine meedraait? Zoekt u maar even. Vergeef ons de nostalgie, maar we wegen de Biebers en Beyonce’s af tegen iemand die zelfs na zijn dood de competitie doet verbleken. We hebben het over Prince Rogers Nelson.

Het oeuvre dat Prince in zijn te korte leven bij mekaar schreef is het werk van een licht geniale muzikant. Niet alleen de concerten maar vooral de aftershows die de brave man speelde waren legendarisch. Prince was een muzikant pur sang die leefde in de studio. Paysley Park was een plek waar muziek werd gemaakt, geen Disneyland-kopie. Hebt u ‘m?

Gelijktijdig met de release van ‘Hit ‘n Run’ en de ‘Piano and a microphone’- tournee besloot zijne purperheid dat het tijd was voor een autobiografie. Prince pende zelf vijftig pagina’s voor hij de great jam in the sky naar zijn hand zou gaan zetten. Journalist Dan Piepenbring werd door Prince zelf nog betrokken bij de aanzet van het schrijfproces, onwetend dat hij het klusje alleen zou moeten klaren. Gelukkig kwijt de man zich met verve van zijn taak. We krijgen de letterlijke neergeschreven bladzijden tekst van Prince zelf, inclusief fotomateriaal van de handgeschreven pagina’s. Daarboven krijg je op dezelfde manier nog eens het script van wat de ‘Purple Rain’-film zou worden.

Het boek staat boordevol onuitgegeven foto’s en schetst een diepgaande beeld van een geniale muzikant. Meer dan eender welke re-release of plaat vol onuitgegeven materiaal is ‘The beautiful ones’ het ideale kado voor de fans. Je stond nooit dichter bij Prince. Zelfs in vertaling blijft de prachtig uitgegeven hardcover een absoluut hebbeding. Zet ‘Controversy’ op en laat je onderdompelen in de wereld van één van de grootste muzikanten van de laatste honderd jaar.

The beautiful ones. Zijn laatste woorden Book Cover
The beautiful ones. Zijn laatste woorden Xander Uitgevers BV 288

Related Images: