De beste boeken van 2021
2021 is ontspoord. Al net zo ontspoord als de verhalen van Annelies Verbeke of de personages van debutante Leonieke Baerwaldt. Gelukkig houden wij van dingen die nét uit de bocht vliegen. Cutting Edge serveert het beste van het afgelopen jaar.
De 5 beste uit de Lage Landen
1. Annelies Verbeke, ‘Treinen en kamers’
‘Treinen en kamers’ is wat ons betreft het eerste Vlaamse literaire hoogtepunt van 2021.
‘Treinen en kamers’ speelt zich af in het hoofd van de protagonisten, die zich telkens vakkundig door Verbeke gefileerd zien. Soms aangrijpend, soms schokkend, maar even vaak zo geestig dat je in lachen uitbarst.
Lees hier de bespreking van Bart Walravens.
2. Peter Terrin, ‘Al het blauw’
‘Al het blauw’ is opnieuw een werk van Terrin waarin het detail volledige levens blootlegt.
Simon is een typisch Terrin-personage: iemand die een bijna klinische observatie koppelt aan een teergevoelige manier van in het leven staan.
Lees hier de bespreking van Karel Alleene.
3. Delphine Lecompte, ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’
Een stevige dosis zelfspot, een soms surrealistische maar vooral beeldrijke taal en het niet schuwen van elke vorm van overdrijving.
Beschermvrouwe van de verschoppelingen II’ is grappig, raar, verwarrend en af en toe triest. Kortom, Delphine Lecompte op haar best. Dat wil zeggen: een overvloed aan zinnen die geen ander uit zijn pen krijgt.
Karel Alleene bespreekt deel I en deel II.
4. Bregje Hofstede, ‘Slaap vatten’
een uiterst interessant boek dat slaap in een nieuw daglicht plaatst
‘Slaap vatten’ heeft dezelfde sterktes als ‘De herontdekking van het lichaam’. Opnieuw vertrekt Hofstede van een persoonlijke problematiek, die ze op volstrekt eigen wijze onderzoekt. Kleine anekdotiek, essayistiek, interviews met experts en samenvattingen van slaapliteratuur vloeien naadloos in elkaar over.
Hier vind je de bespreking van Lise Delabie.
5. Leonieke Baerwaldt, ‘Hier komen wij vandaan’
Een boeiend leesavontuur dat ons onderdompelt in het duistere van de maatschappij.
Leonieke Baerwaldt keert in haar bijzondere debuut ‘Hier komen wij vandaan’ terug naar het gruwelijke aspect in onze sprookjes. Een happy end maakt plaats voor maatschappijkritiek. Want een prins vinden blijkt niet zo eenvoudig in een hedendaagse setting.
Lees hier de bespreking van Elise Peeters.
5 internationale toppers
1. Jonathan Franzen, ‘Kruispunt’
Deel één van Franzens nieuwe trilogie lost de verwachtingen in. En die waren nochtans hoog gespannen. Zeer hoog.
Franzen laat zijn personages met een ongelofelijke eerlijkheid naar zichzelf kijken. Voortdurend bevragen ze hun eigen motieven. Blijft een goede daad een goede daad wanneer er vooral zelfgewin op het spel staat?
Lees hier de bespreking van Lise Delabie.
2. Yoko Ogawa, ‘De geheugenpolitie’
Voor de nieuwe generatie lezers kan dit wel eens die grote nieuwe roman worden die de ogen opent voor totalitaire regimes en dictatuur.
Hoewel de vertelstijl van Yoko Ogawa sober en zonder tierlantijntjes blijft, is ‘De geheugenpolitie’ een boek dat je niet snel zal vergeten. Een snuifje ‘1984’, een beetje ‘Animal farm’ en het beklemmende gevoel van ‘Lord of the flies’ vind je allemaal in één geweldige roman vervat.
Lees hier de bespreking van Bart Walravens.
3. Sulaiman Addonia, ‘Stilte is mijn moedertaal’
een veelzijdig beeld van het leven in een vluchtelingenkamp
‘Stilte is mijn moedertaal’ toont ons wat het betekent om een vrouw te zijn, een homoseksuele man of een vluchteling. 35 jaar na zijn eigen ervaringen breekt Addonia de stilte en zet hij daarmee zijn herinneringen om in een roman.
Hier vind je de bespreking van Elise Peeters.
4. Maxim Osipov, ‘De wereld is niet stuk te krijgen’
De verhalen van deze Rus zijn weerbarstig. Soms raak je het spoor bijster.
Het universum van Maxim Osipov is even merkwaardig als de ons omringende werkelijkheid. Niets lijkt te kloppen, personages doen maar wat en proberen er achteraf een betekenis aan te verschaffen. Zijn verhalen laten zich niet navertellen, je moet ze simpelweg ondergaan.
Lees hier de bespreking van Karel Alleene.
5. Jesmyn Ward, ‘De mannen die we oogstten’
“Tussen 2000 en 2004 hebben hier vijf jonge Zwarte mannen met wie ik ben opgegroeid de dood gevonden, allemaal op gewelddadige wijze en schijnbaar zonder enig verband.”
In ‘De mannen die we oogstten’ herdenkt Jesmyn Ward vijf mannen in haar leven die veel te vroeg stierven. Verslaving, criminaliteit, depressie… Allemaal groeiden ze op in Mississippi, een stad waar racisme en armoede hun stempel achterlaten op de jonge zwarte bevolking die droomt van een ander leven. Ward duikt door haar verleden om onderliggende tendensen van ongelijkheid, lot en wreedheid in de samenleving bloot te leggen. (Elise Peeters)
Nóg 3 voor onder de kerstboom
Op zoek naar meer bijzondere boeken? Deze cadeautips verrassen gegarandeerd.
‘Gare du Nord’ laat zich ook kennen als een boek waarin Eric Min een tijdperk weet te vangen. Een periode waarin de academische manier van schilderen werd ingewisseld voor een kunst waarin de hartslag van de stad te voelen was.
2. Elvis Peeters, ‘Wat alleen wij weten’
‘Heel af en toe helpt zwijgen, als we het samen doen.’ Na het lezen van deze gerantsoende portie proza lijkt inderdaad stilte de meest aangewezen reactie. Verslagen kijken we naar de mooie tekeningen van de hand van Charlotte Peys, achterin het boek. Met Elvis Peeters’ laatste haal je een boekje in huis dat zal blijven nagalmen in je ziel. Net als het lied van de vogel.
3. Gerald Murnane, ‘Grensgebieden’
We moeten niet liegen: na ‘De vlakte’ waren we al verkocht en werd Gerald Murnane onze vaste boekentip voor elke nietsvermoedende lezer in onze vriendenkring. Met ‘Grensgebieden’ toont de Australiër opnieuw zijn talent om de waarde van het kleine en vluchtige naar boven te halen in een geraffineerd doordachte taal.