Sukilove : nostalgische terugblik op een Belpop klassieker

Sukilove : nostalgische terugblik op een Belpop klassieker

Sukilove, ‘Sukilove’ 4 out of 5 stars

Dik twintig jaar na de oorspronkelijke release van het Sukilove cd-debuut bij PIAS , verschijnt via Jezus Factory Records eindelijk een heruitgave van deze tijdloze belpopklassieker op vinyl. Hoog tijd ook, zeker na de uitstekende concertreeks die de band rond zanger/componist Pascal Deweze in de loop van 2024 ondernam, met onder meer passages in het OLT Rivierenhof (overigens in een meer dan fraaie double bill met Bert Dockx Band).

Dwars en eigenzinnig smoelwerk


Het debuut van Sukilove geldt ergens als een nostalgische herinnering aan de jaren negentig. Deels om wat los te komen van de gitaarherrie van Metal Molly schreef Deweze destijds enkele wat zachtere, maar bitterzoete, en melodieuze liedjes die over de wispelturigheid van het leven gingen. Of die thema’s zoals eenzaamheid (‘Did you ever feel so lonely?’), heimwee, verlangen en relaties (‘Shame you never worry’) aanboorden.


Het is popmuziek zoals die mogelijk zou kunnen klinken, liet Deweze zich ooit eens over Sukilove
ontvallen. Dwars en eigenzinnig. Op het Sukilove debuut hoor je dus onder meer intelligent in elkaar gestoken Beatlesachtige popstructuren. Leg je oor zeker ook te luister bij een tijdloze evergreen als ‘As long as I survive tonight‘. Deweze en co brengen kleine, ambachtelijke liedjes die in een alternatief universum potentieel wereldhits kunnen zijn. Evengoed ontwaar je ook weemoedige country (‘Computing Beauty’ of ‘Make sure my grave= kept clean‘), blues en gemoedelijke fluisterpop, zoals onder meer te horen is tijdens ‘Just a lazy day‘ of het knappe, traanvochtopwekkende ‘Talking in the dark‘.

Meerstemmige zang


Een van de handelskenmerken van Sukilove is de hemelse, meerstemmige zang. Denk: The Beatles (uiteraard), maar evengoed duikt als inspiratiebron ook een sixtiesband als The Beach Boys of Big Star op. Net zoals we bij het herbeluisteren van Sukiloves’ debuut ook echo’s van een ultieme indieband als Pavement hoorden. En her en der duiken er ook flarden van Zappaiaanse gekte in het Sukilove universum op, zoals tijdens het met kazoo opgetuigde ‘Man ain’t man enough‘ bijvoorbeeld.

‘As long as you survive tonight’ werd mettertijd een Belpop klassieker. Al geldt dat ergens ook op Sukiloves’ debuutalbum als geheel. Het is meteen ook een aanstekelijke aansporing om de hele Sukilove catalogus, vijf albums en 3 ep’s inmiddels, te gaan onderzoeken. Het debuut bleek overigens een uitstekende proef voor wat nog verder komen zou. Gaandeweg ging Sukilove nog veel meer experimenteren met klanken, ideeën en kleuren. Tot de groep omstreeks 2013 door omstandigheden ermee stopte. Er volgde in 2015 met ‘Static moves’ nog wel een album op het Morr Music label, de thuisbasis voor bands als The Notwist.


Hoopvol naar de toekomst kijken


Het betekent overigens best wel iets om zovele jaren na de oorspronkelijke release de blik te werpen op een piepjonge Pascal Deweze wiens talent als componist en songschrijver destijds al voluit schitterde. Op de kleurrijke, lichtpsychedelische hoes van het Sukilove debuut zien we dus een jongeman die hoopvol naar omhoog, naar de toekomst, kijkt. Kop op, met een meer dan gevuld hoofd vol dromen en ambities. Met in zijn gitaarzak een akoestische gitaar. En een reeks prima liedjes zoals ‘There’s a light’ waarvan Deweze op dat moment mogelijkerwijs slechts een vaag vermoeden had dat die een zeker publiek zouden kunnen veroveren.


En dan is er nu dus die fijne heruitgave. Het debuut, nu ook voorzien van opgefrist artwork, is dus eindelijk ook op vinyl beschikbaar. Dik twintig jaar na de oorspronkelijke release op cd blijken de eenvoudige, maar tijdloze en voluit op het hart mikkende liedjes van Deweze ronduit onverslijtbaar. Troeven zijn zoals reeds vermeld de best gevarieerde reeks aan frisse songs waar de heerlijke, fijnzinnige arrangementen opvallen. Een fijn album dus, al geldt dat dus ook voor de zet van Deweze om een reeks gasten zoals onder meer gastvocaliste Carol Van Dyck (van o.a. Bettie Serveert of Chitlin’ Fooks) of pianist Guy Van Nueten (The Sands,..) te vragen.

Het album is via Jezus Factory Records te bestellen. En is beschikbaar via Sugar Pie Records.

Related Images: