CE’s StripFax januari 2024

CE’s StripFax januari 2024

CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.

Spaanse (arbeiders)klasse

stripcover Terug naar Eden

De Spaanse topauteur Paco Roca (Rimpels, La Casa, …) weet als geen ander diepmenselijke verhalen te vertellen aan de hand van enkele anecdotes. In dit aangrijpend stripverhaal toont hij via het levensverhaal van zijn moeder hoe het leven van vrouwen was onder het fascistisch bewind in Spanje. Het is soms hard en hartverscheurend om te zien hoe de vrouwen vernederd en misbruikt werden in de machocultuur. Een cultuur die blijkbaar nog niet helemaal is uitgewist in Spanje. Maar tevens is het een hartverwarmend verhaal over kleine gelukjes en de warmte van familie. Te lezen door alle vrouwen, maar nog meer door alle mannen.

Iets om te lezen

stripcover Iemand om mee te praten

De premisse van het verhaal, een veertiger krijgt zijn jongere ik aan de telefoon, zou iedereen wel willen beleven. In het begin waarschuwt de oudere Samuel zijn jongere versie voor ongelukjes en verdrietjes die staan te gebeuren. Maar al snel wordt het een wisselwerking als de tienjarige ontdekt dat zijn volwassen versie niets van zijn dromen heeft waargemaakt. Het leuke idee wordt op interessante wijze uitgewerkt waarbij je verrast blijft door de ontwikkelingen van beide personages. De tekeningen zijn heel expressief, wat alleen maar bijdraagt tot de inleving. Nu nog het telefoonnummer herinneren van mijn vroegere thuis.

Een vrij buitenleven

stripcover Anne Bonny

Over het leven van de vrouwelijke piraat Anne Bonny is niet veel bekend, maar het leest in ieder geval als een bloedstollende thriller. De auteurs hebben goed begrepen dat het echte verhaal al boeiend genoeg is en hebben zich gebaseerd op wat de overlevering ons vertelt. Interessant, want zij was in de jaren 1700 al een feministe die ten strijde trok tegen alle beperkingen die mannen haar probeerde op te leggen. Nooit heb je het gevoel een biografie te lezen, maar wel een spannend avontuur dat je meesleept naar exotische bestemmingen. Prima regie in de tekeningen met uitbundige kleuren, maken het geheel af. Zoals Anne deed met haar tegenstanders.

Toogpraat

stripcover De tooghangers

Elk nieuw boek van Gijsemans is weer een ontdekking. Telkens vindt hij zichzelf terug uit wat resulteert in een nieuwe stijl om te vertellen. Alhoewel dit een vervolg is op ‘De kerkgangers’, is dit weer een koerswijziging. Grafisch minder indrukwekkend want de nadruk ligt nu vooral op de tekst. De toogpraat dus, die iedereen wel eens meegemaakt heeft. Een paar pinten teveel en de wijsheden komen er spontaan uit. Maar bij Gijsemans is het geen gebral, maar zijn het filosofische discussies over het leven, de zin ervan en religie. Zware kost die je niet verwacht in een café en waar je je aandacht moet bijhouden. Geen inspiratie dus om in je eigen kroeg na te vertellen, maar misschien wel om in je leven te gebruiken.

Niet van lotje getikt

stripcover Het lot van Brugge

Nadat hij ‘Het verhaal van Vlaanderen’ al met veel humor wist te verstrippen, richt de tekenaar van ‘De Ridder’ zich op een specifieke, historische gebeurtenis: het ontstaan van de loterij in Brugge. Met de hulp van scenarist Berte (Jommeke, Lise op monstereiland) is het een leuke tocht door het middeleeuwse Brugge geworden. Het eenvoudige verhaal richt zich vooral tot jongeren, maar als ze daarmee geïnteresseerd geraken in geschiedenis, is dat een prima verdienste op zich. Het lot van de geschiedenisleraars is daarmee weeral verbeterd.

Related Images: