‘Cherry’ behandelt zware thema’s verrassend luchtig

‘Cherry’ behandelt zware thema’s verrassend luchtig

Cherry (2021) 3 out of 5 stars

De namen van broers Anthony en Joe Russo werden de laatste jaren steevast geassocieerd met de Avengers-films. Met ‘Cherry’ – dat voorlopig enkel via Apple TV+ te bekijken is – waagt het regisseursduo zich nog eens aan een film zonder superhelden. En ze bewijzen dat ze geen spandex nodig hebben om degelijke cinema af te leveren.

‘Cherry’ is gebaseerd op een semi-autobiografisch boek van Nico Walker met dezelfde titel. Het verhaal start in 2002. Het naamloze hoofdpersonage is een doodgewone student die zich – wanneer hij denkt dat zijn liefje gaat verhuizen – bij het leger aansluit. De gruwel die hij in Irak meemaakt, levert hem echter een fikse posttraumatische stressstoornis op. Al snel raakt hij verslaafd aan pijnstillers en vervolgens heroïne. Om zijn verslaving en die van zijn vriendin te onderhouden, gaat hij dan maar banken overvallen. Van een neerwaartse spiraal gesproken.

De film is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Het eerste deel – de studententijd – is wat ons betreft het minst boeiende. Vanaf de legertijd komt de film onder stoom en slaagt hij erin dat tempo en onze aandacht vast te houden tot het einde. Met een speelduur van 140 minuten is dat niet altijd evident. De thematische opdeling geeft structuur aan de film zonder het ritme te breken. Een soundtrack met voornamelijk Van Morrison en een snedige montage doen de rest.

De toon is dan weer niet altijd even duidelijk. Aanvankelijk eerder lichtvoetig, zij het wat cynisch, maar tijdens de legerdienst bittere ernst. De periode waarvan je zou verwachten dat ze het zwaarst is – de heroïneverslaving – komt dan weer redelijk draaglijk over. Het koppel functioneert behoorlijk goed en de bankovervallen zijn een eitje en zonder gevolg. Vreemd. Ook het gebruik van humor is nogal onevenwichtig. Soms wel, soms niet. We wisten niet altijd wat we moesten denken of voelen.

Tom Holland slaagt er erg goed in ons zijn naïeve, brave Spider-Man te doen vergeten

Van hun Marvel-avonturen namen de regisseurs acteur Tom Holland mee. Deze slaagt er erg goed in ons zijn naïeve, brave Spider-Man te doen vergeten. Op geloofwaardige wijze transformeert hij van ietwat ongeïnteresseerde student via doorgewinterde soldaat tot voltijds junkie. Ook Ciara Bravo als zijn love interest en Jack Reynor, die we nog kennen van ‘Midsommar’, als dealer leveren gesmaakte bijrollen.

‘Cherry’ probeert op originele wijze de aanslepende gevolgen van oorlog en de verwoestende impact van drugs in beeld te brengen. Op wat onevenwichtige stukken na, slaagt hij daar behoorlijk goed in. Met de film tonen de broers Russo dat er voor hen een toekomst is wanneer het tijdperk van de superheldenblockbuster op zijn einde loopt.

Related Images: