‘Black Adam’: Zelfs met The Rock aan het stuur blijft DC in hetzelfde bedje ziek

‘Black Adam’: Zelfs met The Rock aan het stuur blijft DC in hetzelfde bedje ziek

‘Black Adam’ (2022) 2 out of 5 stars

Alsof het in de sterren geschreven stond. Dat Dwayne ‘The Rock’ Johnson ooit een superheldenkostuum zou aantrekken, had het kleinste kind kunnen voorspellen. Een acteur die – letterlijk en figuurlijk – larger than life is, misstaat nu eenmaal niet in een genre van hetzelfde kaliber. De verwachtingen lagen dus gezond hoog, maar DC maakt alwéér dezelfde fouten als in het verleden.

Een halve gare superheldenclubje

Oorspronkelijk was het de bedoeling om Black Adam drie jaar eerder al te introduceren in ‘Shazam!’, maar toen is het er uiteindelijk niet van gekomen. Als uitvoerend producer gunde The Rock zichzelf een grootser debuut. In de origin story van zijn personage maken we kennis met de Midden-Oosterse wetenschapster Adrianna (Sarah Shahi) die na 5000 jaar het lichaam van Teth Adam (Dwayne Johnson) tot leven wekt. Die zou volgens de legende magische krachten hebben gekregen van de goden om zijn land Kahndaq te bevrijden.

Leuke setting, goed achtergrondverhaal en een paar personages met ballen: tot daar alles goed. Tot daar en niet verder. Het ontwaken van Teth Adam is namelijk niet zo naar de zin van de zogenaamde Justice Society, een haastig bijeengeroepen clubje van superhelden, geleid door Hawkman (Aldis Hodge), een flauw afkooksel van Marvelpersonages Black Panther en The Falcon. Vermoedelijk zit hij ook met een moeilijke thuissituatie, aangezien hij voortdurend kwaad is en ondanks zijn waardeloze beslissingen voortdurend de baas wilt blijven spelen.

De rest van het team bestaat uit Dr. Fate (Pierce Brosnan), een bejaarde Doctor Strange die in de toekomst kan kijken, Atom Smasher (Noah Centineo), een grote versie van Ant-Man, en Cyclone (Quintessa Swindell), die met wind blaast. Die laatste twee hadden evengoed een gezellig terrasje in Kahndag kunnen opzoeken, want veel meer dan af en toe een slag uitdelen in de eindeloze gevechten zit er voor hen niet in. Erg jammer hadden we dat ook niet gevonden.

Niet alleen wie zich voor het eerst in het DC Extended Universe waagt om The Rock bezig te zien, maar ook wie zichzelf al langer met dit soort armoedige troep pijnigt, heeft er het raden naar wie al die mensen zijn die in het wilde weg op elkaar beginnen te kloppen. De enige in het halve gare clubje met een beetje persoonlijkheid is Dr. Fate, maar de afloop van dat personage zie je van kilometers ver aankomen. De focus verleggen naar een personage als Adrianna zou de film deugd hebben gedaan. Zij heeft wél potentieel en Sarah Shahi is een van de weinige lichtpunten in een teleurstellende cast.

Zack Snyder loert om de hoek

De schuld van het matige acteerwerk bij de acteurs leggen zou niet helemaal correct zijn. Een acteur kan maar werken met wat hij op papier aangeboden krijgt. Het zou altijd kunnen dat er een assistent op de set van ‘Black Adam’ een thermos koffie over de scenario’s heeft omgestoten, maar dat kan het werkelijk ondermaatse schrijfwerk alleen maar ten goede gekomen zijn. Aan oppervlakkige dialogen, personages zonder diepgang of inspiratieloze gevechtschoreografieën geen gebrek. 

Zo is de hele aanwezigheid van de Justice Society in Kahndaq gebaseerd op gebakken lucht. De vredesgesprekken met de potentieel gevaarlijke oerkracht Teth Adam worden bovendien geopend met de weloverwogen woorden ‘Kneel or die’, waarna Hawkman het een goed idee vindt om die oerkracht aan te vallen in een van mensen wemelende miljoenenstad, in plaats van in de woestijn die enkele honderden meters verderop ligt. En als toetje is er natuurlijk die afschuwelijke color grading à la Zack-Snyder waar ze bij DC nog steeds krampachtig aan blijven vasthouden.

Voor The Rock zou het niet de eerste keer zijn dat hij een matige film op zijn anderhalve meter brede schouders moet dragen, maar deze keer komt hij er écht niet mee weg. De Amerikaan is een gedroomde vertolker van lichtvoetige personages, maar de rol van Teth Adam – en vooral het script – vereist iets meer dan een acteur die zijn carrière gebouwd heeft op het samenpersen van de rimpel tussen zijn wenkbrauwen.

Johnson zal moeten hopen dat de komst van creatief directeur James Gunn het DCEU nieuw leven kan inblazen. Zoniet zullen hij en ‘Black Adam’ verdrinken in het meer van middelmatigheid dat de studio maar blijft uitdiepen.

‘Black Adam’ is vanaf vandaag ook beschikbaar op DVD, Blu-Ray en 4K UHD.

Related Images: