De ‘Mad Max’-franchise blaast het woestijnzand tot in je woonkamer

De ‘Mad Max’-franchise blaast het woestijnzand tot in je woonkamer

Moet er nog zand zijn? Voor Max Rockatansky alvast wel. Fans van de dystopische Mad Max-reeks kunnen de vijf films in 4K UHD en Blu-Ray onder de kerstboom leggen. En dankzij Warner Bros. komt deze collectie in een unieke verzamelbox.

De Mad Max collector’s edition boxset ziet eruit als een verroeste jerrycan en herbergt naast de vijf films ook een boekje met unieke foto’s van vóór en achter de schermen. De films zelf komen met extra’s en zijn telkens in tweevoud aanwezig: op Blu-Ray én op 4K UHD.

Maar welke films zijn dat nu eigenlijk, die ‘Mad Max’-films?

‘Mad Max’ (1979) 3 out of 5 stars

Regisseur en bedenker George Miller haalde voor ‘Mad Max’ inspiratie uit andere ‘Ozploitation’-films (Australische prenten die bandeloos seks, drugs en geweld toonden) zoals ‘The Cars That Ate Paris’ en ‘Wake In Fright’. In vergelijking met de latere inzendingen, stond de franchise – die er toen nog geen was – nog in de kinderschoenen. De regie en montage zijn ruwer en het verhaal komt wat trager op gang. George Miller geeft voorrang aan het kennismaken met de dystopische maatschappij waar losgeslagen motorbendes de plak zwaaien. Politieagent Max Rockatansky probeert orde in de chaos te scheppen, maar riskeert daarbij meer dan enkel zijn eigen leven. ‘Mad Max’ kende een enorm succes in Australië en was de eerste hoofdrol voor de down under opgegroeide Mel Gibson, die enkele jaren later tot superster zou uitgroeien.

Wij zouden ook triest zijn als onze wagen er zo uitzag.

‘Mad Max 2’ a.k.a. ‘The Road Warrior’ (1981) 4 out of 5 stars

Na het succes kon een sequel niet uitblijven. De originele titel is gewoon ‘Mad Max 2’, maar in de VS kwam de eerste film niet van de grond, dus werd hij daar tot ‘The Road Warrior’ gedoopt. Mel Gibson keert terug als Max en moet een kolonie outback-bewoners zien te redden uit de klauwen van een gewelddadige horde moordenaars die uit zijn op hun olie en hun vrouwen. De laatste act bevat een indrukwekkende achtervolging door de woestijn met baan- en nekbrekende stunts. Op vele vlakken was ‘The Road Warrior’ een blauwdruk voor wat 30 jaar later in ‘Fury Road’ te zien was.

The Humungus staat aan het (gemaskerde) hoofd van de moordenaarsbende in ‘The Road Warrior’.

‘Mad Max Beyond Thunderdome’ (1985) 3 out of 5 stars

George Miller breidt de apocalyptische wereld nog meer uit deze derde episode. Max komt terecht in Bartertown, waar het uitschot van wat ooit de mensheid was samenkomt om handel te drijven. Absurde figuren als dwergen die op spierbundels rijden zijn er thuis. Nadat Max er in aanvaring komt met de leider Entity (Tina Turner) wordt hij er verbannen en komt terecht bij een door kinderen bewoonde oase. De kinderen doen Max nadenken of er voor hun soort nog een plaats is op deze wereld. Het stukje filosofie haalt het tempo uit de film, maar wordt net op tijd ingewisseld voor stevige actie die culmineert in alweer een zinderende woestijnachtervolging.

Tina Turner als Entity in achtervolging op Max.

‘Mad Max: Fury Road’ (2015) 5 out of 5 stars

In 2015 deed George Miller wat niemand mogelijk achtte. Hij bracht zijn eigen dertig jaar oude franchise naar de 21ste eeuw en tilde ze naar het hoogst mogelijke niveau. Bijgevolg werd ‘Fury Road’ met lof en Oscars overladen. De film boorde een nieuw, jong fansegment aan dankzij de bloedstollende actie, de razendscherpe montage en een werelddesign waar zelfs Ridley Scott jaloers op zou zijn. Max wordt deze keer gespeeld door Tom Hardy en moet samen met Furiosa (Charlize Theron) en haar gevolg zien te ontsnappen uit de klauwen van de tiran Immortan Joe. De film is één lange, zenuwslopende achtervolging die de adrenaline twee uur lang door je keel doet gieren. Pure rock ‘n roll op wielen!

‘Fury Road’: letterlijk en figuurlijk rock ’n roll op wielen.

‘Furiosa: A Mad Max Saga’ (2024) 3 out of 5 stars

Negen jaar na de bom die ‘Fury Road’ was, moest ‘Furiosa’ de krater vullen. Wie hetzelfde astronomische niveau verwachtte, kwam (uiteraard) bedrogen uit. Toch is ‘Furiosa’ een van de betere films uit de franchise. Anya Taylor-Joy kruipt in de huid van de jonge heldin die woestijndicators Dementus (Chris Hemsworth met vreemde neus en dito accent) en Immortan Joe tegen elkaar probeert uit te spelen. Met een speelduur van net geen tweeënhalf uur, is de snedigheid die de andere films kenmerkte zoek, maar de voorlopig laatste episode bestaat wel uit groots opgezette set pieces en is net dáárdoor misschien wel de meest epische uit de reeks.

Cutting Edge-recensent Bert Potvliege wierp dit jaar ook zijn blik op ‘Furiosa’.

Anya Taylor-Joy als de jonge Furiosa.

De boxset met de vijf ‘Mad Max-films is nu overal te koop.

Related Images: