In ‘Operation Mincemeat’ vecht Colin Firth tegen de nazi’s met een lijk

In ‘Operation Mincemeat’ vecht Colin Firth tegen de nazi’s met een lijk

‘Operation Mincemeat’ (2022) 3 out of 5 stars

Voor de personages in ‘Operation Mincemeat’ was het de bedoeling om zes maanden lang onder de radar te blijven. Regisseur John Madden had wellicht gehoopt dat dat voor zijn film niet het geval was. Wie graag onderhoudende Britse oorlogsdrama’s ziet, kan de film nu bestellen op DVD en Blu-Ray.

De oorlog binnenskamers

In ‘Operation Mincemeat’ vertolkt het symbool der Britse degelijkheid – naast thee en slechte mondhygiëne – Colin Firth luitenant-commandant Ewen Montagu. De behoorlijk gereserveerde Montagu krijgt in 1943 de opdracht om heel nazi-Duitsland te misleiden. Terwijl hij zijn joodse vrouw met hun kinderen de boot naar het veilige Amerika ziet nemen, stelt Montagu een team samen dat Hitler moet doen geloven dat de geallieerden het Europese vasteland niet via Sicilië, maar via Griekenland zullen binnenvallen. Een van zijn luitenanten, Charles, stelt voor om een lijk met valse documenten te laten aanspoelen aan de Spaanse kust.

Verwacht van ‘Operation Mincemeat’ geen spectaculaire explosies of rondvliegende kogels. Deze oorlog speelt zich binnenskamers af. In de film verwijst men naar ‘The Hidden War’, aangezien de missie strikt geheim was. Veel gepraat dus. Een pluim voor scenariste Michelle Ashford en regisseur John Madden, bekend van ‘Shakespeare In Love’ en ‘Miss Sloane’, dat ze er desondanks toch in slagen om het verhaal boeiend te houden. 

Er hadden gerust een twintigtal minuten geknipt kunnen worden, al maakt het tempo in de tweede helft veel goed. De eerste helft mist dan weer wat peper en zout. Wat meer spanning had de film ook deugd gedaan. Alles bij elkaar heeft ‘Operation Mincemeat’ zeker zijn charmes, maar net niet genoeg diepgang om écht memorabel te zijn. 

Battle of the Darcy’s

De liefhebbers van Britse romantiek worden wel verwend. De romantische subplot wordt namelijk gekleurd door een koppel Darcy’s. Zowel Macfadyen (in ‘Pride & Prejudice’) als Firth (in ‘Bridget Jones’s Diary’ en de sequels) kropen al eens in de huid van het populaire personage van Jane Austen. Beide heren vechten in ‘Operation Mincemeat’ om de hand van de assistente Jean (Kelly Macdonald). Die driehoeksverhouding had de film wat meer vuur kunnen geven. Helaas blijven de twee mannen té voorzichtig; Montagu is nog stijver dan het lijk dat hij in zee dropt en Charles verandert in een zachtgekookt eitje als hij Jean ziet. Voor een interessante ontwikkeling van die verhouding is het wachten tot op het einde.

Gelukkig is de geschiedenisles en de politieke intrige meeslepend genoeg om de film recht te houden. Het is ook goed voor de authenticiteit dat Montagu en co. geen fictieve namen hebben gekregen. En uiteraard is ook Churchill weer van de partij. Waarschijnlijk word je als acteur in Engeland niet serieus genomen tot je de man met de sigaar gespeeld hebt. Een beetje zoals je bij ons pas écht een werkloze acteur bent wanneer je als valse Sinterklaas opdraaft in een shoppingcenter.

‘Operation Mincemeat’ is vanaf nu beschikbaar op DVD & Blu-Ray.

Related Images: