CE’s StripFax augustus 2022
CE’s StripFax bundelt elke maand enkele strips, die we graag onder de aandacht brengen, maar niet uitgebreid recenseren. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite loont om deze strips te lezen. Met onze korte recensies ontdek je snel dat een strip je al dan niet kan bekoren.
Deze zijreeks van Thorgal biedt onderhoudende avonturenverhalen met redelijke tekeningen, maar toch krijg je het gevoel dat de reeks uitgemolken wordt. Het titelpersonage, een psychopatisch koningskind, is te eendimensionaal en heeft daardoor niet dezelfde impact als bijvoorbeeld Kriss van Valnor bij haar eerste optreden. Andere, originele reeksen bieden beter stripvertier, maar dat zal Thorgal-getrouwen koud laten.
Altijd een leuk terugzien, deze avonturenreeks vol vreemde wezens, heldhaftige loners en vrouwen die hun mannetje staan. Tekenaar Etien wist het prachtig in beeld te brengen onder supervisie van Loisel, maar het laatste album van deze cyclus zal hij niet meer doen. Onenigheid met de grootmeesters over de inkleuring, strooide roet in het eten. Maar voorlopig kunnen we hier nog van genieten en een opvolger zal snel gevonden zijn.
Niet echt een strip, maar eerder een fantasievol kijkboek over een kleine jongen die zich op feestjes van zijn moeder graag verkleedt als een meisje. Totdat zijn naïeve kindertijd wordt doorbroken door de commentaar van een volwassene. Meijer weet als geen ander emoties op te roepen via zijn tekeningen. Het album ademt ook de sfeer van nostalgie. Jammer dat het zo snel uit is.
Deze ‘Game of thrones’ met dieren blijft zijn hoge niveau aanhouden. Dit epos is een cocktail van machtspelletjes, magie, geweld en intriges. Het feit dat Lewelyn staat voor drie verschillende scenaristen die aan deze reeks samenwerken, zal wel niet vreemd zijn aan de kwaliteit van deze saga. Voor nog geen 11 euro voor 56 pagina’s is de softcover een koopje, want de herleesbaarheidsfactor is ook erg groot. Kopen dus!
Strips lezen verbreedt je kijk op de wereld, zelfs op een wereld van tientallen miljoenen jaren oud. In deze leuke gagreeks leer je alles over dinosauriërs. De meest vreemde en bizarre wezens komen aan bod. De populairste dino’s krijgen zelfs een volledige infopagina. Dinopark is minder spannend dan zijn grote broer Jurassic Park, maar er valt wel meer te lachen.
Een leuke, nieuwe serie over Elle, een meisje met meerdere persoonlijkheden. Om het visueel duidelijk te maken, verandert haar haarkleur samen met het personage dat ze oproept. Wordt ze bedreigd, dan komt de agressieve Elle met blonde haren tevoorschijn. Klapt ze dicht, dan zien we groene haren. Door die problemen moest ze haar oude school verlaten, maar op de nieuwe school gaat het ook niet zonder moeilijkheden. Ideale strip voor een nieuwe generatie striplezers.
De cover belooft het al: veel actie en spanning in dit derde deel van deze serie over een jongen die in een tijger kan veranderen. Het is een soort kruising tussen de superhelden van de Amerikaanse comics en de stijl van een Europese jeugdstrip, overgoten met een mangasaus. Ideaal voer voor pubers als ze tenminste even van hun scherm wegkijken.
Dit sciencefiction-verhaal lijkt wel vroeg werk van een jonge Moebius. Nadat de aarde onleefbaar wordt, trekt een groep mensen zich terug op de donkere kant van de maan. Wanneer een paar jongelingen vreemde krachten beginnen te ontwikkelen, komt heel hun voortbestaan op de helling te staan. Een fantasievol, maar goed doordacht verhaal in een mooie klare-lijnstijl. Dat mag inderdaad onze toekomst zijn.
Deze biografie mikt op twee verschillende doelgroepen: enerzijds wielerfanaten, anderzijds W0 II-geschiedenisliefhebbers. En beide komen zeker aan hun trekken. Een fascinerend leven heeft deze Italiaanse wielergod achter de rug. Hij wilde absoluut de Ronde van Frankrijk winnen, en in de oorlog zette hij zich in als koerier. Spannend en leerzaam van het begin tot het einde.