‘The Northman’ verwijst alle andere Vikingfilms naar het Valhalla

‘The Northman’ verwijst alle andere Vikingfilms naar het Valhalla

‘The Northman’ (2022) 4 out of 5 stars

Het hondsbrutale Vikingepos ‘The Northman’ stormde in april onze zalen binnen, maar werd ondanks de lovende kritieken niet het verhoopte succes. Jammer, want de film van horrormaker Robert Eggers is nu al met zekerheid een van de beste van 2022. Sinds vandaag kan je hem ook in huis halen.

De sfeerschepper

Regisseur Robert Eggers is een buitenbeentje in Hollywood. Zijn debuut ‘The VVitch’ ontving overal lyrische commentaren. ‘The Lighthouse’ was volgens de ene een meesterwerk, volgens de andere pretentieuze rommel. Misschien wordt in een parallel universum wel hetzelfde gezegd van de vierde F.C. De Kampioenenfilm. Feit is dat Eggers een van de weinige échte auteurs is van de cinema van vandaag. Dat hij van Universal 60 miljoen euro (sommige bronnen spreken zelfs van 90 miljoen) ter beschikking kreeg, zegt veel over het vertrouwen dat hij in die korte tijd heeft gewonnen. 

Eggers houdt van het mystieke en is een virtuoze sfeerschepper. In die zin doet hij, weliswaar op een minder subtiele manier, waar Paul Schrader (Taxi Driver, First Reformed) als regisseur/scenarist de lijnen voor heeft uitgezet. Dankzij zijn verleden als production designer weet Eggers hoe hij zijn films er ook goed laat uitzien en die unieke combinatie zorgt telkens voor een onvergetelijke kijkervaring. Zelfs als ‘The Northman’ niet meteen je cup of tea is, kan je niet ontkennen dat de film door extreem competente handen gemaakt is. In december zal de film gegarandeerd terugkomen in de hoogste regionen van tal van jaarlijstjes.

I will avenge you, father!

Het verhaal van ‘The Northman’ is gebaseerd op dezelfde Scandinavische legende als die waar Shakespeare zijn inspiratie voor Hamlet haalde. We volgen de queeste van de Noorse prins Amleth (Alexander Skarsgard), die als jonge knaap machteloos toekijkt wanneer zijn vader (Ethan Hawke) voor zijn ogen vermoord wordt. De dader heet Fjölnir (Claes Bang) en beweert als halfbroer van de koning niet alleen aanspraak te maken op de troon, maar ook op diens vrouw (Nicole Kidman). Benieuwd wat de notaris daarover te zeggen heeft. Amleth weet ongemerkt zijn thuis te ontvluchten in een gammel roeibootje en vat daarbij in drie zinnen de plot voor de rest van de film samen. “I will avenge you, father! I will save you, mother! I will kill you, Fjölnir!”

‘The Northman’ lost de verwachtingen die een goede Vikingfilm met zich meebrengt volledig in, maar biedt eigenlijk méér dan dat. De in bloed gedrenkte dorpsplunderingen zijn uiteraard onvermijdelijk, maar fenomenaal in beeld gebracht. Er wordt ook al eens een keel overgesneden of een platgetrainde sixpack met een zwaard doorkliefd. Toch ligt de focus niet op het geweld, maar – het blijft Eggers – meer op het magisch realisme. De religieuze rituelen worden niet gespaard en de film staat bol van de symboliek. Het horroraspect is meer daarin te vinden dan in het geweld op zich.

‘The Northman’ is vanaf nu digitaal beschikbaar, maar ook op DVD, Blu-Ray en 4K Ultra HD.

Related Images: