Valerie Tack debuteert met heerlijke whydunit

Valerie Tack debuteert met heerlijke whydunit

Valerie Tack, ‘Rauw & Alsof’ 4 out of 5 stars

De Kortrijkse Valerie Tack, in het dagelijkse leven docente Nederlands en Engels, zet in haar debuut ‘Rauw en Alsof’ meteen het mes op de keel van de lezer en opent erg verrassend met een brutale scène van een man die na een avondje stappen doelbewust door een jonge vrouw (Vogel) neergestoken en vervolgens bloedend achtergelaten wordt. Een plek waar deze jonge vrouw aangeeft naar terug te willen keren. Zoals koele, kille moordenaars weleens plegen te doen.

Opvallend is het spel met de chronologie. Voorop krijgen we de misdaad zelf, dan pas met kleine brokjes de achterliggende motieven op de weg ernaar toe: ‘Eerst roken. dan vrijen.’ Zonder al te veel uit het plot weg te geven, leren we onder meer dat Vogels vader iemand was die liefdevol kon zijn, maar uit onmacht steeds vaker naar drank en geweld greep, terwijl haar begripvolle, plichtsbewuste moeder uit liefde voor man en kinderen (zoals zus Misja) liet begaan en de drankzucht en gewelddadige uitspattingen van manlief met de mantel der liefde bedekte.

Vogel erft haar vaders uitgesproken liefhebberij voor drank. In haar leeft een wild en ongrijpbaar beest, dat ze ondanks verschillende pogingen maar niet getemd krijgt. Dat wordt onder meer duidelijk in het sociale verkeer. Meer bepaald in de relaties die zij tracht aan te knopen, met o.a. de wat oudere Georg, die haar onderdak verleent tijdens een alweer door dronkenschap en existentiële twijfels gedomineerde levensfase. Tekenend is de bizarre gewoonte van Vogel om kopjes koffie van haar minnaars bijeen te sparen om een levensloop te documenteren.

Centraal in het boek staat de telkens tot teleurstelling leidende worsteling van Vogel met de niet ingeloste verwachtingen van het leven. Ze zwerft dan maar van minnaar naar minnaar, waarbij in kleine flarden haar eigen chaotische voorgeschiedenis ontbloot geraakt. Zo komt de lezer gaandeweg te begrijpen hoe deze jonge vrouw, ooit een onschuldig kind op de boerderij van haar vader, onverwerkte trauma’s weerwerk tracht te bieden en finaal op vileine wijze wraak wil nemen.

Het leidt allemaal tot een sterk en overtuigend debuut, een met onopgesmukte seks, drugs (coke) en een flinke portie rauwe rock’n’roll vergeven roman. Met vlotte pen biedt Tack de lezer een heerlijke whydunit die zich ergens tussen Streuvels, het onopgesmukte van Oasis (‘Cigarettes & alcohol’) en het bloederige universum van Quentin Tarantino situeert. Leest als een sneltrein en pakt de lezer koud bij het vel vast.

Rauw & Alsof Book Cover
Rauw & Alsof Houtekiet 292 p.

Related Images: