Herman Brusselmans serveert al te gekke verhalen

Herman Brusselmans serveert al te gekke verhalen

Herman Brusselmans, ‘Problemen die er geen zijn’ 3 out of 5 stars

In afwachting van ‘Theet 77’, zijn al geruime tijd aangekondigde roman over zijn jeugdjaren in Hamme, koos Herman Brusselmans (1957) dit keer voor een verhalenbundel. ‘Problemen die er geen zijn’ bevat in totaal zestien verhalen. Ze worden bevolkt door personages van vlees en bloed die zich niet in hun wereld thuis voelen. Een ideale introductie voor wie – zijn die er nog? – geen letter van deze auteur heeft gelezen.

Het is zeer de vraag waarom Brusselmans zich tot op heden nooit een maandenlange schrijfpauze heeft veroorloofd. Daar waar andere schrijfkunstenaars, na het voltooien van een klepper als ‘Geschiedenis van de moderne literatuur’, wekenlang naar adem zouden happen gaat hij ongenadig door. Meer nog: tussen het werken aan twee op stapel staande romans, vindt hij nog voldoende tijd om de lezende mensheid uit de Lage Landen zestien pittige verhalen op te dienen. Short story’s waarin hij dit keer zichzelf niet al te vaak opvoert. Vertelt hij hierover in Het Nieuwsblad (28.2.2020):  “Vaak komt het in deze verhalenbundel neer op mensen die elkaar de duvel aandoen. Of mensen met psychische problemen. Ook dat is aan de orde van de dag. Ik raak alsmaar meer geïntrigeerd door lieden met een stukje los.”

Tante Sonja zet Herman op zijn nummer

Een van hen is zijn intussen bekende en hilarische tante Sonja bij wie hij in ‘Tante Sonja is jarig’ op visite gaat. Ze is bijna honderd en krijgt van neef Herman een homp kaas als verjaardagscadeau. Het verhindert haar niet om hem de levieten te lezen.

‘Ze nam een forse slok uit de wijnfles, legde haar bretellen recht, en vroeg: “En hoe gaat het met jou? Ben je nog altijd zo’n leegganger, zo’n lamzak, zo’n klootzak, zo’n enorme eikel en zo’n seksist?”

“Ja,” zei ik, “en ik vind dus nog altijd dat vrouwen moeten koken, poetsen, en de kinderen verzorgen, en dat mannen naar het voetbal op tv moeten kijken.” “God zal je straffen,” zei ze.’

Even knotsgek is ‘Achterwaarts roken’. De auteur en zijn geliefde Lena maken op een zomerse avond, zonder doel voor ogen, een tochtje op de motor. Het toeval wil dat ze in Hulst terechtkomen waar ze een nachtclub bezoeken. Ze zien er een act waarbij een meisje een sigaret in haar vagina stopt en via dit geslachtsdeel inhaleert om vervolgens de rook weer uit te blazen. Eenmaal thuis vraagt hij Lena hetzelfde te doen. Omdat ze zoiets te gevaarlijk vindt stopt Herman dan maar een vaper in zijn kont met alle gevolgen van dien.

De tragische val van Felix

In andere verhalen is een behoorlijke dosis tragiek manifest aanwezig. ‘Inbraak achter gesloten deuren’ is een thrillerachtig verhaal van een restauranthouder die zichzelf aan een balk heeft opgehangen. Een ander personage dat je niet gauw vergeet is Felix uit ‘Felix wil onbegrijpelijk worden’.  Na een val met zijn Honda 125 cc ondergaan zijn hersenen merkwaardige mutaties.

‘Aanvankelijk hadden de ouders van Felix, Gerry en Carla, gedacht dat Felix aan z’n val weinig of niks had overgehouden, en dat hij nog dezelfde Felix was, maar gaandeweg moesten ze hun mening herzien. Felix maakte op sommige dagen wel vijf opmerkingen over hun kapsels. “Moeder,” zei hij, “je kapsel heeft de verkeerde kleur in vergelijking met je huid. Je bent getaand, en je kapsel is strogeel, dat klopt niet.”’

Klassieke verhalen zijn het allerminst. Het zijn veeleer literaire stripverhalen van een schrijver die voortdurend de grenzen van zijn tomeloze verbeelding aftast. Ook al vinden sommigen dat hij uit hetzelfde vat blijft tappen, er is altijd zo veel humor in de buurt dat je als het ware wordt gedwongen om verder te lezen.  In die zin is ‘Problemen die er geen zin’ een aangenaam intermezzo met het oog op ‘Theet 77’ dat er in het najaar zit aan te komen.

Related Images: