Trouble man’s bruiloft als Lowlandshit en Wetenschapsquiz tart de wetten

Trouble man’s bruiloft als Lowlandshit en Wetenschapsquiz tart de wetten
Trouble Man (c) Saris & den Engelsman

Theater & Wetenschap, Lowlands 2013 3 out of 5 stars

Nog maar amper aanbeland in Biddinghuizen voelen we het meteen: het zindert en tintelt hier. Terwijl wij nog turend op het plattegrondje weifelend om onze as staan te draaien, dartelen de meeste festivalgangers hier al sinds gisteren uitgelaten rond.

Drommen opgewonden meisjes in korte broekjes en baldadige jongens met ontblote bovenlijven hebben zich al voor de ‘hemelpoort’ verzameld. In afwachting tot de deuren van het festivalterrein open gaan en hiermee het officiële startschot zal worden gegeven aan het driedaagse podium- en muziekfestijn ‘A Campingflight to Lowlands Paradise 2013’.

Onze dag begint in de Juliet met Somedaymyprincewill.com****. Deze voorstelling van Trouble man (Sadettin Kırmızıyüz) in samenwerking met The Sadists was afgelopen jaar een enorme hit in theaterland. Bedolven onder lovende recensies en geselecteerd voor het Theater Festival, is het geen wonder dat Lowlands deze muziektheatervoorstelling nu presenteert aan het grote publiek.

Trouble Man (Lowlands 2013)

Wat kan een goedgevulde zaal nog in de weg staan zou je zeggen? Misschien het parallel geprogrammeerde Seasick Steve in de Alpha? Een stralend zonnetje? Een stikhete theatertent? Zonde, want ook wij moeten erkennen dat deze voorstelling schitterend in elkaar zit.

In Somedaymyprincewill.com vertelt de Turks-Nederlandse acteur en theatermaker Kırmızıyüz het op waarheid gebaseerde verhaal over zijn zusje die tegen de wil van haar gezin voor een huwelijk naar Istanbul vertrekt en de frustratie en het onbegrip die dit bij hem losmaken. Een verhaal over verwijt en schuld, over politiek en gevoel en over vrije keuzes of een gebrek daaraan.

Deze voorstelling combineert een aangrijpend persoonlijk drama met de analyse van een tijdgeest en de gevolgen hiervan voor derde generatie migranten. Qua thema te zwaar voor een zomerfestival? Welnee! Aangekleed met het goed uitziende, zeer geestige en veelzijdige muzikantentrio The Sadists is deze voorstelling wat ons betreft een echte Lowlandshit!

Meteen erna gaan we een kijkje nemen in de Echo waar de VPRO’s nationale wetenschapsquiz** wordt gehouden. Tijdens deze speciale Lowlandseditie, onder leiding van presentator Rob van Hattum en professor Pieter Jonker, zijn het geen teams die de strijd met elkaar aangaan, maar is het aan het publiek om vragen te beantwoorden.

Het principe is eenvoudig: één vraag, twee mogelijke antwoorden, welke is de juiste? Te beantwoorden met ‘petje op’ of ‘petje af’. Verder bevat de quiz de welbekende ingrediënten: de wetenschapper legt uit, de presentator maakt onnozele grapjes terwijl het geheel wordt opgeluisterd door korte muzikale intermezzi. 

Al snel blijkt dat de – overigens goed gevulde – festivaltent niet erg geschikt is voor publieksparticipatie. Een rumoerig publiek onder leiding van een chaotisch presentatorenduo met het voornemen om het tempo erin te houden (vermoedelijk om het door de ‘zap-generatie oververtegenwoordigde Lowlandspubliek’ niet in slaap te laten vallen) maakt het geheel wat rommelig. Zo erg dat de wetmatigheden het zo nu en dan zelfs laten afweten. Wanhopig proberen van Hattum en Jonker volgens de wet van Bernoulli het balletje in de trechter te laten hangen, tevergeefs… Enkel de wet van Murphy lijkt vandaag van kracht.

Ondanks een niet geheel geslaagd concept en het feit dat we ons petje bij vertrek weer in moeten leveren, gaan we niet geheel met lege handen naar huis. Mocht iemand ons op een feestje vragen wat een ‘schijnvrucht’ is of naar een voorbeeld van een semantische paradox, dan zitten wíj in ieder geval niet met een mond vol tanden…

Gezien op 18/08/2013 tijdens A Camplingflight to Lowlands Paradise.

Related Images: