Preview Lowlands 2013: divers

Preview Lowlands 2013: divers

Zoals we weten is Lowlands allang niet meer een muziekfestival alleen. Het aanbod aan literatuur, dans, theater, comedy en film is ook dit jaar weer enorm. En hoewel iedere tent haar eigen discipline(s) herbergt, is het programma grotendeels cross-disciplinair te noemen. Van literaire stoelendansen tot hiphoppoëzie en van ‘stand-up’-lezingen tot een muzikale campagnebijeenkomst; op dit fijne festival vind je het allemaal!

Hier volgt alvast een beknopt overzicht van wat er naast de spectaculaire muzikale line-up nog meer te zien en te beleven is tijdens A campingflight to Lowlands Paradise 2013!

Juliet: podiumkunsten

Om te beginnen bij de Juliet, waar men podiumkunsten treft in de breedste zin van het woord. Theater, dans en comedy en soms zelfs een mix van alle drie zoals bij de iLL Skill Squad: een club jonge performers die vorig jaar nog ‘rockte’ tijdens het Sziget Festival. Verder staat hier naast een aantal grote namen uit de danswereld zoals Conny Janssen danst en Scapino Ballet Rotterdam ook de alom gelauwerde muziektheaterhit Somedaymyprincewill.com van Trouble man i.s.m. The Sadists op het programma. De vraag is: zal deze Turkse bruiloft annex Zutphense kasteelroman hier ook aanslaan? Wij gaan het bekijken!

Op Theaterfestival de Parade zag Cutting Edge al het geslaagde Monica da Silva trio met Arjen Lubach en de voorstelling van Nineties en beoordeelde ze met vier sterren! Voor ons worden ze dit weekend dus van het lijstje geschrapt, maar voor wie even lekker wil lachen zijn dit absolute aanraders. Op vrijdagavond belooft performance URLAND ons de ultieme combinatie tussen theater en ravemuziek in hun TechnOpera vanuit de ruimte, maar of wij daar ook van in hogere sferen raken …?

Tot slot zal in de Juliet, net als in de Mike, veel comedy te zien zijn. We noemen een Vrijdag & Sandifort, Herman in een bakje geitenkwark, de Comedytrain, het Vlaamse equivalent ‘de bourgondische Belgen’ en uiteraard zal vaste Lowlandsgast Dolf Jansen niet ontbreken.

Echo: wetenschap en film

In Echo wordt iedere dag afgetrapt met twee wetenschappelijke colleges. Aan deze zogeheten ‘Lowlands University’ wordt het publiek door bevlogen professoren meegenomen in de wereld van de robotica, leren we wat een majoranadeeltje is of horen we waarom de vrije markt eigenlijk een utopie blijkt te zijn. Om te testen of je er ook daadwerkelijk iets van hebt opgestoken, kun je aansluitend aanschuiven bij de VPRO’s wetenschapsquiz met prikkelende vragen en spannende experimenten.

Vanaf de namiddag kun je er lekker onderuitzakken, want dan wordt de Echo omgetoverd tot een cinema waar je tot ruim na middernacht terecht kan voor een platte komedie, een stevige griezelfilm of één van de pakkende (docu)drama’s. Van ware guilty pleasures als ‘Spring breakers‘*** en ‘This is the end‘***, tot horrors als ‘Sightseers‘**** of ‘Maniac‘****, maar ook het indrukwekkende verhaal achter de wereldberoemde Amerikaanse muziekstudio in ‘Sound city‘*** zal hier vertoond worden. Zelf zullen we zeker ook een kijkje gaan nemen bij de teledocumentaire ‘Life @ Lowlands’, die Lisa Boerstra vorig jaar maakte over het aparte ‘volk der Lowlanders’ en de microsamenleving die zich drie dagen per jaar nabij Biddinghuizen nestelt.

Tot slot staan er nog enkele films geprogrammeerd die Cutting Edge afgelopen jaar tot het viersterrenassortiment heeft gerekend, zoals Sofia Coppola’s ‘The bling ring‘, de komedie ‘Safety not guaranteed‘ en de psychologische thriller ‘Kapringen‘. Mocht je vooraf dus al een selectie willen maken of je stem willen uitbrengen tijdens de Lowlands Keuzefilm: je bent getipt!

Mike: filosofie, cabaret & stand-up comedy

De Mike is de meest schizofrene tent van Lowlands. Waar ‘s morgens onder de titel ‘LowSofie’ diepzinnige gedachten de tent vullen, zal ’s middags gelachen kunnen worden om lulverhalen onder leiding van ‘opperlul Howard Komproe’ gevolgd door een reeks doorgewinterde stand-uppers. Kortom: de Mike is de tent van ‘Grote denkers’ naast de ‘Grote bekken’.

Maar laat je vooral niet misleiden! Filosofie hoeft niet ingewikkeld te zijn en komedianten niet alleen plat! Schuif aan bij de vlammende filosofische talentenjacht ‘So you think?!’ met Ad Verbruggen, laat je inspireren door een theorie over de pretparkgeneratie (jij dus!) en het effect van sociale media of wordt aan het denken gezet door kritische stand-uppers. Enkele namen die we alvast kunnen noemen zijn Soundos el Ahmadi, de Antwerpse William Boeva, de Britse Ava Vidal en onze eigen Carolien Borgers.

Titty Twister: literatuur

De Titty Twister is de literatuurtent of beter gezegd: het toevluchtsoord der woordkunstenaars. Hier wordt gedicht, ‘gespit’ en voorgedragen. Schrijvers, rappers en muzikanten brengen hun teksten ten gehore of vertellen wat ‘het woord’ voor hen betekent. Zo zal Arjen Lubach tijdens de lowlandsversie van de Amsterdamse literaire avond Lamoer voordragen uit zijn thrillerdebuut ‘IV’ en onthult Hanna Bervoets wat haar inspireerde voor haar roman ‘Alles wat er was’. Zowel op zaterdag als zondag zullen rappers en dichters hun talenten bundelen om hun gezamenlijke passie voor ‘lyrics’ aan het publiek over te brengen: unorthadox doet het met dichters Ingmar Heytze en Alexis de Roode en ‘De achievers’ doen het met elkaar!

Op zondag kun je hier terecht voor een interview met de Hollandse lievelings-Vlaming Dimitri Verhulst, de Amerikaanse succesauteur David Vann of kun je je voor 24 uur in de echt laten verbinden begeleid door een persoonlijk liefdesgedicht van één van de meer en minder bekende weddingpoets. Maarrr … het grootst bewaarde geheim van Lowlands verschuilt zich uiteraard achter de deuren van de Titty Twister in de kleine uurtjes. Is het een nachtclub? Is het een peepshow? Is het een hardrockkaraokebar? Hoe dan ook, ‘this sleaziest dump in town is alive & kickin’’ en wil je weten wat wij ervan vonden …?

Houd onze website in de gaten!

Related Images: