Er vloeit weer veel bloed in het vierde seizoen van ‘Fargo’

Er vloeit weer veel bloed in het vierde seizoen van ‘Fargo’

‘Fargo’ (seizoen 4 – 2020) 4 out of 5 stars

Het bloed moet vloeien, zal Noah Hawley weer gedacht hebben. En inderdaad: het bloed vloeit rijkelijk in het vierde seizoen van ‘Fargo’. Wanneer een nieuw seizoen van deze serie aangekondigd wordt, is het telkens reikhalzend uitkijken naar wat Hawley deze keer uit zijn hoed tovert. Met een spannend verhaal, ijzersterke dialogen en de nodige twists laat hij ons opnieuw niet in de steek.

Het vierde seizoen van ‘Fargo’ speelt zich af in Kansas City, Missouri in het begin van de jaren ’50. Twee maffiafamilies hebben de stad, en elkaar, in hun macht. Maar wie macht heeft, wil doorgaans meer macht. Uiteraard loopt dat niet goed af.

Ieder seizoen van ‘Fargo’ vertelt een ander verhaal. Maar steevast is er een conflict tussen de politie en enkele doorgewinterde criminelen. Gooi daarbij iemand die van onschuld overloopt, maar op de verkeerde plaats op het verkeerde moment terechtkomt, en je hebt de grote lijnen van ‘Fargo’. Ieder seizoen staat los van elkaar, al zijn er wel enkele kleine verwijzingen naar de film en de andere seizoenen.

Lees verder onder de video

De eerste drie seizoenen van ‘Fargo’ gaven ons al prachtige dialogen, en in seizoen vier krijgen we meer van dit. De gebruikte taal leunt meer aan bij literatuur dan bij spreektaal, wat zorgt voor een bijna verheven sfeertje. Het is net dit sfeertje dat ‘Fargo’ naar een unieke hoogte tilt. De perfect getimede oneliner maakt het geheel af.

Toch zijn goed geschreven dialogen van weinig waarde als het acteerwerk tegenvalt. Gelukkig valt hier, net zoals in andere seizoenen van ‘Fargo’, weinig op aan te merken. Chris Rock, ja dé Chris Rock, schittert in zijn rol als familiehoofd Loy Cannon. Ook Jason Schwartzman zet een puike acteerprestatie neer. En we mogen de wonderbaarlijke Jessie Buckley van de absurde, psychologische thriller ‘I’m thinking of ending things’ niet vergeten. Buckley levert een briljante acteerprestatie als Oraetta Mayflower, een verpleegster die het niet zo goed voorheeft met haar patiënten.

De perfect getimede oneliner maakt het geheel af.

Je kan zeggen wat je wil, Noah Hawley weet hoe hij een verhaal interessant kan houden. Vaak lijkt alles wel heel toevallig en te mooi om waar te zijn, maar hè, daarom is het fictie. Niet? Hawley zorgt telkens voor nieuwe twists, waardoor je als kijker in het moment gezogen wordt. Met op het gepaste moment een over the top deus ex machina, die het geheel weer in het gareel trekt. ‘Fargo’ zou ‘Fargo’ niet zijn zonder dit feest van toevalligheid.

Voor de eerste keer in ‘Fargo’ is ongeveer de helft van de cast zwart. Hiermee duikt de reeks iets dieper in de actualiteit dan gewoonlijk. Zo is racisme één van thema’s in dit verhaal. Zowel de vijandelijkheid tegenover de zwarten als die tegenover de Italianen komt aan bod.

Het vierde seizoen van ‘Fargo’ staat weer garant voor een ‘wervelwind’ van gebeurtenissen. De spanning is te snijden. Een must voor wie al fan is van de vorige seizoenen. Een aanrader voor iedereen die wil genieten van écht goeie televisie.

Alle seizoenen van ‘Fargo’ zijn integraal te bekijken via VRT NU.

Related Images: