Het spookt weer in de wereld van ‘Beau Séjour’

Het spookt weer in de wereld van ‘Beau Séjour’
Gene Bervoets als Maurice Teirlinck in 'Beau Séjour' (Seizoen 2)

Beau Séjour (S02E01 – 2021) 4 out of 5 stars

Hoe, een tweede reeks van ‘Beau Séjour’? Dat verhaal was toch afgelopen? Klopt. En toch hebben de makers ervan een manier gevonden om onder dezelfde noemer verder te gaan. Die manier is zelfs logisch. Je begint een volledig nieuw verhaal met nieuwe personages op een nieuwe plek (Zeebrugge). Maar dan wel volgens de regels en wetmatigheden die in de eerste reeks zijn vastgelegd.

In reeks één – toch ook alweer van 2017 – sleurde een spokende Lynn Van Royen ons mee in de wereld van ‘Beau Séjour’. Dit keer is het Gene Bervoets’ personage dat na zijn vermoedelijke zelfmoord toch nog blijft ronddwalen. Het hoe en het waarom maakt ook in reeks twee deel uit van een onvoltooid verleden. In deze en vooral de komende negen afleveringen zal dat worden ontrafeld.

In zo’n eerste aflevering worden in eerste instantie uiteraard vooral personages en vraagtekens neergezet. Het DNA van de serie vertoont ook nu weer supernatuurlijke trekken, maar het acteerwerk is vooral erg naturalistisch, van een topcast. Uiteindelijk is dit eerst en vooral een familiekroniek die met dat bovennatuurlijk sausje wordt gelardeerd.

Lees verder onder de foto.

De ex en vier dochters van Maurice Teirlinck in 'Beau Séjour' (Seizoen 2)
Katelijne Verbeke, Emilie De Roo, Greet Verstraete en Lize Feryn in ‘Beau Séjour’ (Seizoen 2)

Van vlees en bloed

Niet alleen Bervoets’ Maurice Teirlinck is een mens van vlees en bloed, ook de rest van zijn familie waar hij willens nillens van vervreemdde, is dat. Zijn ex, drie dochters, partners en kinderen zijn goed uitgewerkt en worden genuanceerd neergezet. Elk ook met zijn of haar geheimen.

Dat er naast bekende gezichten (Titus De Vooght, Katelijne Verbeke …) ook acteurs en actrices meespelen die misschien nog niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, helpt om het verhaal te verankeren. De verstaanbare West-Vlaamse tongval ook. Al ontbreekt die dan bij Maurice en diens moeder (Hilde Uitterlinden), wat toch even voor wat gefrons zorgde. Aangespoelde West-Vlamingen, zeker?

Lennard Corne en Gene Bervoets ('Beau Séjour' - seizoen 2)
Lennard Corne en Gene Bervoets (c) NyklyN

In deze aflevering alvast een bijzondere vermelding voor nieuwkomer Lennard Corne. Hij vormt er so to speak het kloppende hart van, samen met Bervoets’ ‘Opa Zeilboot’ die hij nooit heeft gekend. De jonge Jasper (Corne) lijkt trouwens de enige die zijn opa nog kan zien. Voor de rest van de mensheid – ook voor zijn familie – ligt die opa fysiek op koud metaal in het mortuarium en is hij verder letterlijk en figuurlijk lucht. Maurice wil weten waarom. Waarom loopt hij na zijn dood nog rond? En meer: wat zijn de omstandigheden echt van dat overlijden?

Op de tonen van de uitstekende, sfeerzettende muziek van Jeroen Swinnen kom je het geleidelijk, aflevering na aflevering te weten. Wij hebben intussen de hele reeks in één avondje (en nacht) gebinged via VRT.nu. Dus je weet waar je met aflevering één aan begint …


Related Images: