‘Ted Lasso’ is een hartverwarmende ode aan de optimist

‘Ted Lasso’ is een hartverwarmende ode aan de optimist

‘Ted Lasso’ – Seizoen 1 (Apple TV+) 4 out of 5 stars

Een comedyreeks over een falende voetbalploeg: het is een pitch die bij velen de tenen sneller doet krullen dan je de woorden “Mijn gedacht!” kan uitspreken. Maar kijk, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Apple TV+ – de streamingdienst die je een jaar lang gratis bij je iPhone krijgt – heeft met ‘Ted Lasso’ een van de verrassingen van het jaar online gegooid. En neen, dat is echt geen misverstand.

Fish out of water

‘Ted Lasso’ draait rond de gelijknamige coach en voltijdse überpositivo. Na een succesvol jaar in het Amerikaanse college football trekt hij naar Groot-Brittannië om daar AFC Richmond te gaan leiden, een ploeg die aan het staartje van de Britse Premier League bengelt. Eén probleem: Lasso mag dan wel een uitstekende people manager zijn, hij kent geen bal van voetbal.

Lees verder onder de video.

Die korte samenvatting klinkt als een dertien-in-een-dozijn sitcom waar de comedy vooral bestaat uit tal van ‘fish out of water’-situaties (een Amerikaan die thee moet drinken, lachen!). In de eerste aflevering lijkt de reeks dat ook te worden. Waarom toch doorzetten? Omdat de makers (onder meer hoofdrolspeler Jason Sudeikis en ‘Scrubs’-bedenker Bill Lawrence) met een zeer mooie schijnbeweging je verwachting omdraaien en van ‘Ted Lasso’ een reeks maken die niet alleen de lachspieren maar ook het hart opwarmt.

Hij is een opti-opti-optimist

Hoewel Lasso snel in een eendimensionaal personage kan verzanden (aanvankelijk was het een typetje voor promospots van zender NBC Sports) weten de schrijvers de voor de hand liggende valkuilen te omzeilen. Ted Lasso mag dan wel een positivo zijn, hij is allesbehalve naïef en weet elke situatie perfect in te schatten. Bovendien is ook hij niet onaantastbaar voor kleine krasjes in de ziel. Dat zorgt ervoor dat ‘Ted Lasso’ vooral een menselijke reeks wordt over omgaan met tegenslagen en jezelf zijn.

Ted Lasso
Brendan Hunt (Coach Beard) en Jason Sudeikis (Ted Lasso)

“Be curious, not judgemental” is het motto van het personage en dat geldt dus ook voor de reeks zelf. Want in een wereld die al te snel cynisch wordt, toont ‘Ted Lasso’ dat jezelf openstellen tot mooie dingen kan leiden. Zo supporter je niet alleen voor de noodlijdende voetbalclub, maar ook voor de connecties die iedereen binnen het team op zijn/haar eigen manier aangaat. Van de stoïcijnse aanvoerder tot de verlegen materiaalmeester: niemand blijft ongevoelig voor de positieve mentaliteit van Lasso.

Een warm dekentje

Met een stevige ploeg aan interessante en komische personages (Coach Beard is zonder twijfel de MVP van de reeks) en de mooi opgebouwde relaties tussen de verschillende karakters, weet ‘Ted Lasso’ zich niet alleen te ontpoppen tot een van de meest grappige reeksen van het jaar, maar ook tot een warm dekentje dat iedereen af en toe kan gebruiken. Een mooie ode aan de optimist die we af en toe in onszelf mogen loslaten.

Kortom, een reeks die op alle vlakken scoort.

Related Images: