Topcast maakt van ‘The Undoing’ nog geen topserie

Topcast maakt van ‘The Undoing’ nog geen topserie

‘The Undoing’ (2020) 3 out of 5 stars

Wat als de persoon waarmee je besloten hebt je leven te delen niet blijkt te zijn wie je al die jaren dacht? Of dat je daar op zijn minst aan begint te twijfelen? Ga je blindelings voor je huwelijk en je comfortabele leven? Of durf je dit verder uit te spitten met als risico dat alles uit elkaar spat? Met deze vragen gaat ‘The Undoing’ aan de slag. Helaas ontbreekt het de reeks aan visuele flair en memorabele acteerprestaties om een blijvende indruk na te laten.

Grace en Jonathan zijn een power couple uit de hogere kringen van New York. Zij een succesvolle relatietherapeute, hij een gerenommeerd kinderoncoloog. Aan hun perfecte leventje komt een einde wanneer de sensuele Elena ten tonele verschijnt. Aanvankelijk is Grace nog geïntrigeerd door deze moeder van een klasgenootje van haar zoon uit een minder welgesteld milieu. Wanneer Elena echter op gruwelijke wijze aan haar einde komt en Jonathan daarna nergens meer te bespeuren is, valt de wereld van Grace in duigen. Niets is nog zeker. Blijft ze rotsvast in haar echtgenoot geloven of steken twijfels de kop op?  

Lees verder onder de video.

Hoewel niet bijster origineel, zijn er met het uitgangspunt van deze reeks mooie dingen te doen. Klassieke thema’s als liefde, (on)trouw en wraak vormen de ingrediënten. Voeg enkele topacteurs toe en je zou een heerlijk recept verwachten. Waarom bleven we dan toch met een wat onvoldaan gevoel achter?

Om te beginnen geven de grote namen niet volledig thuis. Nicole Kidman levert een doorslagje van haar rol in ‘Big Little Lies’ (van dezelfde makers) en weet weinig medeleven of andere emoties op te roepen. Donald Sutherland brengt al grandeur in een scène enkel door aanwezig te zijn, maar ook hij blijft hier onder zijn niveau. Enkel Hugh Grant slaagt erin enige gelaagdheid aan zijn rol te geven en je als kijker te doen twijfelen of er onder zijn gekende Britse charme een ander gezicht schuilgaat. Al verliest hij zich bijna in een overdaad aan tics. 

Iets gedurfdere regiekeuzes en een topcast in topvorm hadden deze reeks een niveau of twee hoger kunnen tillen.

Visueel stelt de reeks ook teleur. Beelden van statige New Yorkse gebouwen, chique penthouses en het sporadisch gebruik van klassieke muziek doen soms denken aan het superieure ‘Succession’. Het blijft jammer genoeg ook hier bij halfslachtige pogingen. Al te vaak maakt regisseuse Susanne Bier (nochtans ook geen kleine naam) gebruik van close-ups, wat een claustrofobisch effect geeft. Erg jammer gezien de setting van het verhaal. 

Is er dan niets goeds te vertellen over ‘The Undoing’? Zeker wel. De makers slagen erin deze whodunit tot het einde spannend te houden. We worden als kijker geregeld op het verkeerde been gezet en blijven kijken om te weten te komen hoe de vork nu uiteindelijk in de steel zit. Potentieel was er dus zeker. Iets gedurfdere regiekeuzes en een topcast in topvorm hadden deze reeks echter nog een niveau of twee hoger kunnen tillen.

Related Images: