Star Wars viert kerst met zelfrelativerende humor

Star Wars viert kerst met zelfrelativerende humor

‘LEGO Star Wars Holiday Special’ (2020) 4 out of 5 stars

Star Wars-fans zijn vaak erg fanatiek. Ze hebben een uitgesproken mening over ‘hun’ favoriete filmreeks. Maar die mening is niet altijd eensluidend. Zo is ‘The last Jedi’, de achtste film in de Skywalker-saga, zowel bejubeld als verguisd. Maar over ding één zijn de fans het wel eens: dat ‘The Star Wars holiday special’ uit 1978 wel erg slecht is. (Als je het niet gelooft: onder deze tekst het bewijs). Zelfs de acteurs die er hun medewerking aan verleenden, maken er tot nu grapjes over. Zoals Mark Hamill (Luke Skywalker) onlangs nog.

Toen Jon Favreau – showrunner van ‘The Mandalorian’ – aankondigde dat er dit jaar een nieuwe ‘Star Wars holiday special’ zat aan te komen, hielden veel mensen hun hart dan ook vast. Maar geen paniek: deze keer zit die in een LEGO-jasje en zit alles – of toch veel – juist. LEGO maakte van veel filmfranchises al leuke games, waarin vaak een dikke laag zelfrelativerende humor zat, en dat is in deze film niet anders.

Lees verder onder video.

Deze bijna vijftig minuten durende ‘Holiday special’ op Disney+ is een raamvertelling die zich afspeelt na de gebeurtenissen uit ‘The Rise of Skywalker’. We zien kersverse Skywalker Rey die haar maatje Finn wil opleiden tot Jedi, net voor Life Day. Alleen denkt ze dat ze daar niet goed genoeg in is. Ze verlaat haar vrienden op de Millennium Falcon en gaat op zoek naar extra aanwijzingen over hoe ze de opleiding kan aanpakken in een van de Jedi-tempels die het heelal rijk is.

Daar vindt ze een magische kegel die instant-reizen naar cruciale scènes uit de negen basis-Star Wars-films mogelijk maakt. Ook langs de vernoemde Mandalorian passeert ze. Die passage is erg snel, maar Baby Yoda en de zo typische score van Ludwig Goransson laten er geen twijfel over bestaan.

Fanservice met een knipoog

Het mag wel duidelijk zijn: deze ‘Holiday special’ wil de Star Wars-fans alles geven wat ze willen. Het is een flitsende funride vol fijne foefjes geworden waar je een fuzzy feeling van krijgt. Het herkenbare en iconische druipt ervan af en toch neemt de film zichzelf ook niet al te serieus. Zelfs bedenker George Lucas en diens blijvende gepruts aan de films wordt een aantal keer door de mangel gehaald.

Zo zegt Han Solo tegen zijn andere ik (uitleggen hoe dat zit, leidt ons te ver): ‘You wanna shoot first?’ Dat is een duidelijke verwijzing naar ‘Star Wars episode IV: a new hope’. Daarin schiet Solo een premiejager die hem bedreigt neer. Maar afhankelijk van de versie van de film schiet soms Solo eerst (zelfverdediging?), dan wel de premiejager. En ook de Maclunkey-uitroep van die laatste keert terug. Die bestaat in geen enkele andere versie dan in de huidige op Disney+. Waarom toch, George? Geen idee. Maar er mag dus mee gelachen worden.

Het mag duidelijk zijn: de herinnering aan de saaie, weinig steek houdende draak van ‘Holiday Special’ van lang geleden wordt weggespoeld. In de plaats levert regisseur Ken Cunningham een stukje fris entertainment voor de hele familie. En is dat niet waar Kerstmis – ahum – Life Day allemaal om draait?

Related Images:

6 thoughts on “Star Wars viert kerst met zelfrelativerende humor

Comments are closed.