De leukste vogelstrookjes gebundeld in ‘Vreemde vogels’

De leukste vogelstrookjes gebundeld in ‘Vreemde vogels’

Jan Dirk Barreveld, ‘Vreemde Vogels. De leukste vogelgrappen uit Eugène’ 3 out of 5 stars

Herkenbaar? Je hebt net je auto gepoetst, je draait je rug en pletsch, een witte plek op je voorruit. Of je gaat wandelen in een park en ziet er een mooi standbeeld, wit van de vogelpoep. De ‘Vreemde vogels’ van Jan Dirk Barreveld doen het allemaal gewoon opnieuw. Strookjes met pit, strookjes met humor.

De strookjes komen allemaal uit de strip Eugène van scenarist-tekenaar Jan Dirk Barreveld. Van die albums zijn er intussen elf gemaakt, dus inspiratie genoeg om de strookjes over vogels te verzamelen in dit album. Het kan dus best zijn dat je enkele grappen nog herkent uit de moederreeks, maar dat neemt niet weg dat dit verzamelalbum een knappe uitgave is.

Strookjes bij de vleet

De humor is steevast droog. Barreveld steekt meteen van wal met de duiven die hun grote boodschap per se willen inhouden tot de auto gepoetst is. Ook de bekladde standbeelden komen aan bod. Vaak denkt de auteur wat meer out of the box. Zo zien we vogels met gsm’s, nestkastjes die worden verkocht als écht vastgoed, vliegt het Twitter-vogeltje vlijtig rond en schept de kolibrie op over al zijn records.

En er is meer. Onze gevleugelde vrienden pesten de kat en vice versa, de probeert er alles aan te doen om te snacken en de échte ‘Hollandse’ trekvogel vertrekt met zijn sleurhut naar Frankrijk. We zien, naast de gewone vogels, ook bekende gevederden meespelen, zoals Calimero en Pino. Een andere goede gag is die van de kippen die rouwen in de supermarkt bij de afdeling met kippenvlees. Dat doet ons denken aan de Franse YouTube-pranker Rémi Gaillard, die dat ook durfde.

Zijn alle strookjes even grappig? Dat is in geen enkel geval gelukt, en dat is hier niet anders. De ene grap is al beter dan de andere. Dat is ook een kwestie van smaak. Barreveld speelt er handig op in door verschillende soorten humor te gebruiken. Hoe dan ook verscheen er meermaals een glimlach. De ‘Vreemde Vogels’ doen dus wat een gagstrip hoort te doen: vermaken.

Vreemde Vogels Book Cover
Vreemde Vogels De leukste vogelgrappen uit ‘Eugène’ Strookjeshumor Syndikaat Softcover 46 p.

Related Images: