Documentaire ‘Petite fille’ schiet de hoofdvogel af op FFG

Documentaire ‘Petite fille’ schiet de hoofdvogel af op FFG

‘Petite fille’ van de Fransman Sébastien Lifshitz ontving gisteravond de Grand Prix op het Filmfestival Gent. Het was 35 jaar geleden dat er nog eens een documentaire met de hoofdprijs ging lopen. De internationale jury – met onder meer Natali Broods en Fabrice du Welz in de rangen – zag een ‘oprecht, maar niet sentimenteel portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter’.

Die dochter werd echter in een jongenslichaam geboren. Reeds op driejarige leeftijd geeft Sasha te kennen later een meisje te willen zijn. Hoewel haar ouders aanvankelijk verrast en ontwijkend reageren, verandert hun mentaliteit al snel en vertrekken ze samen met hun dochter op een pad naar aanvaarding. Door de camera vaak op de (lage) ooghoogte van het meisje te houden, wordt de kijker gedwongen dit portret over genderdysforie letterlijk vanuit het gezichtspunt van de jonge protagoniste te beleven.

Ook de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design werd uitgereikt en ging naar ‘Servants’ van de Slovaakse regisseur Ivan Ostrochovsky, over twee jonge priesters in het communistische Tsjechoslowakije van 1980. De jury was vol lof over de muziek: ‘De alomtegenwoordige score en het sterk beladen sound design ondersteunen de beelden op een unieke, moderne en vaak verwrongen manier en tillen de film tot voorbij excellentie.’

Vorig weekend reeds ontving Viggo Mortensen de Joseph Plateau-carrièreprijs, voor zijn indrukwekkend palmares als acteur. Hij stelde toen ook zijn regiedebuut ‘Falling’ voor.

Zo komt een einde aan een uiteraard erg speciale editie van het Film Fest Gent. Mondmaskers overal, halflege zalen, geen gezellig drankje achteraf in het festivalcafé Cafellini … Covid was ook hier niet weg te denken. Toch kan er gesproken worden van een geslaagde editie en is het sterk dat het festival overeind bleef waar veel andere cultuur moest wijken. Dit was te danken aan de hoge kwaliteit van het filmaanbod, de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers en het gedisciplineerde gedrag van de festivalgangers, een stiekeme sneukelaar hier en daar niet te na gesproken. Complimenten aan de organisatie en op naar een zorgeloze editie volgend jaar!

Related Images: