Explore Zone Award op FFG gaat naar magisch-realistisch ‘Gagarine’

Explore Zone Award op FFG gaat naar magisch-realistisch ‘Gagarine’

‘Gagarine’ van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh gaat dit jaar aan de haal met de Explore Zone Award op het Filmfestival Gent. De Explore Zone is het jongerenparcours van het festival, met films die nauw aansluiten bij de leefwereld van adolescenten. De jury bestaat dan ook enkel uit jongeren tussen 18 en 26 jaar en bevatte dit jaar met Florian Saerens ook een lid van ons hoogsteigen Cutting Edge.

Het langspeelfilmdebuut van het sympathieke regisseursduo vertelt het verhaal van het woonproject Cité Gagarine in de Parijse banlieue Ivry-sur-Seine, ooit feestelijk geopend door kosmonaut Joeri Gagarin zelve, maar ondertussen fameus in verval geraakt en dus rijp voor de sloophamer. Dat is buiten de zestienjarige Yuri gerekend, verlaten door zijn moeder en met een stevige fascinatie voor ruimtevaart, voor wie de blokken en de mensen die er wonen zijn enige thuis zijn. Hij doet er dan ook alles aan om de nakende sloop te voorkomen. Dit op het eerste gezicht rechtlijnige verhaal wordt door de regisseurs doorspekt met magisch-realistische elementen, waarbij de grenzen tussen realiteit en verbeelding steeds meer vervagen.

De prijs levert Liatard en Trouilh een promocampagne in De Morgen, Knack Focus en Studio Brussel op ter waarde van 27.000 euro. Naast uiteraard media-aandacht door Cutting Edge. Daar valt geen bedrag op te plakken.

Tot slot ook nog een eervolle vermelding voor ‘Never Rarely Sometimes Always’, het ontroerend eerlijke en realistische abortusdrama van Eliza Hittman. Zij kreeg van de jury dus, welja, een Special Mention.

Related Images: