‘Don’t Look Up’ kwam, zag én overwon

‘Don’t Look Up’ kwam, zag én overwon

‘Don’t Look Up’ (2021) 5 out of 5 stars

Leonardo DiCaprio met paniekaanvallen! Jennifer Lawrence met nektapijt! Meryl Streep als vrouwelijke Trump! Cate Blanchett! Jonah Hill! Timothée Chalamet! Zet je schrap voor dé film van 2021!

‘Dr. Strangelove’ in de 21ste eeuw

Wat oorspronkelijk bedoeld was als kritiek op klimaatontkenners, ontploft dankzij corona nu ook in het gezicht van tig andere hansworsten. Met ‘Don’t Look Up’ brengt succesregisseur Adam McKay vlijmscherpe maatschappijkritiek in een hilarisch jasje.

Wanneer Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), doctoraatsstudente aan de universiteit van Michigan, toevallig een komeet ontdekt, kan ze haar geluk niet op. Na een resem ingewikkelde berekeningen en computersimulaties ontdekt haar professor (Leonardo DiCaprio) echter dat het gevaarte op de aarde afstevent. Paniek en chaos dan maar? Alleszins niet in de buitenwereld. Het duo moet optornen tegen een presidente (Meryl Streep) die andere prioriteiten stelt en een bevolking die meer bezig is met de zoveelste breakup van een koppel influencers dan met haar eigen laatste sacramenten. Wat volgt is een clash der overtuigingen die qua gefliptheid niet moet onderdoen voor ‘Dr. Strangelove’.  

Bye bye, Bruce!

Bruce Willis was deze keer niet beschikbaar, hij vond het script wellicht te goed. Dat hield Netflix nochtans niet tegen om uit te pakken met een cast van astronomische proporties. De hoofdrollen zijn voor Jennifer Lawrence als cynische doctoraatsstudente en Leonardo DiCaprio als sterrenkundige met een joekel van een midlifecrisis. Zij leiden je als volleerde gidsen langs de parade aan rariteiten en scenariële curiosa die ontsproten zijn aan het heerlijke brein van Adam McKay.

Leonardo DiCaprio heeft tussen al het producen van films en het redden van het klimaat door nog een gaatje gevonden voor ‘Don’t Look Up’. Hij wilde dan ook ábsoluut deel uitmaken van dit project. Zijn rol als stoffige wetenschapper laat hem echter niet toe nog enige vorm van sexappeal te vertonen. Gelukkig heeft hij zich de laatste jaren kunnen voorbereiden door niet naar de fitness én niet naar de diëtist te gaan. DiCaprio ziet er zó afgeleefd uit dat enkel een drie weken durende kuur op een met supermodellen gevuld jacht hem nog kan helpen. Hij is er vermoedelijk slechts één telefoontje van verwijderd. 

To infinity… and beyond!

Regie en scenario zijn van de hand van Adam McKay. De carrière van de Amerikaanse golden boy begon met de betere Will Ferrell-vehikels (‘Anchorman’, ‘Step Brothers’,…) en zit sinds ‘The Big Short’ in een lift die voorlopig nog niet lijkt te stoppen. Ondertussen wil zowat iedereen in Hollywood met hem werken. Zijn oog voor detail en komische timing is ook in ‘Don’t Look Up’ merkbaar.
Zelfs de kleinste personages zijn hilarisch. Ron Perlman die als all American hero het luchtruim in geschoten wordt en ondertussen van de gelegenheid gebruik maakt om een stuk of zeven minderheden te beledigen: onvergetelijk. Mark Rylance die als een soort timide Elon Musk het concept ‘piepstemmetje’ een geheel nieuwe dimensie geeft: geweldig. ‘Don’t Look Up’ zit boordevol van dit soort goudklompjes.

Fans van het oeuvre van McKay zullen zich twee uur lang in de handen wrijven. En voor wie het scenario niet volstaat, is er nog de uitgebreide sterrencast die zowat allemaal tegen hun type staan te spelen. Tenslotte is er nog de magnifieke score van Nicholas Britell die de film de nodige speelsheid geeft.

‘Don’t Look Up’ is dé film van 2021. Een gigantische middelvinger in het gezicht van alle antivaxxers, klimaatontkenners, Trumpsupporters, extreemlinksen, extreemrechtsen, doorgeslagen wokers, halsstarrige anti-wokers en andere idioten die de laatste jaren het bloed van menig rationeel mens hebben doen koken. Met een beetje geluk hebben we de geboorte meegemaakt van een klassieker waar ze in 2071 nog over spreken. Dat hij tegen dan misschien té contemporain zal blijken, zal ons nu worst wezen.

Related Images: