Netflix brengt geliefde Japanse stripheld tot leven in ‘City Hunter’

Netflix brengt geliefde Japanse stripheld tot leven in ‘City Hunter’

‘City Hunter’ (2024) 3 out of 5 stars

‘City Hunter’ is gebaseerd op een donkere manga over een Japanse privédetective in de grootstad, waaraan Netflix een flinke scheut humor heeft toegevoegd.

Mokkori

‘City Hunter’ onderscheidt zich van de doordeweekse actiefilm dankzij het bronmateriaal, een populaire manga die uit zijn voegen barstte toen er een animeserie van gemaakt werd. Ryo, de excentrieke privédetective die centraal staat in de reeks, werd later zelfs belichaamd door Jackie Chan himself in een film met dezelfde naam. In deze strakkere, flitsende Netflix-adaptatie is de hoofdrol weggelegd voor Ryohei Suzuki, die naar eigen zeggen ‘voorbestemd was’ om ooit in de huid van de befaamde speurder te kruipen.

Meteen wordt duidelijk dat Ryo geen gewone flik is. In het nachtleven een graag geziene figuur – vooral door vrouwen dan – een knappe kop en vlotte praatjes. Hij is een onverbeterlijke playboy. Z’n arrogantie staat zijn vechtkunsten nochtans niet in de weg. Ryo’s vuisten zijn sneller dan het licht en z’n pistool hanteert hij met dezelfde precisie als Clint Eastwood.

Zijn achilleshiel? Telkens er een leuk snoetje passeert, begeven Ryo’s zintuigen het op cartooneske wijze. Dan zet hij liedjes in over zijn ‘mokkori’, wat het internet vertaalt als ‘het uitpuilen van iets uit kleding of zakken’ (lees: een erectie). Het klinkt niet echt van deze tijd – en dat is het ook niet – maar het scenario speelt er goed op in door hem op zulke momenten als een kleinzielig figuur neer te zetten. Naar verluidt zou dat in de manga en de anime net andersom zijn. En het zou 2024 niet zijn als ze hem geen gloednieuwe, vrouwelijke partner zouden geven die wél steeds het hoofd koel houdt.   

‘John Wick’ met kleur

De zaak die alles in gang zet wordt ook aangebracht door zo’n charmante verschijning met opzichtelijk décolleté. Zij smeekt Ryo om haar verdwenen zus op te sporen. Als vanzelfsprekend trapt hij in de val en voor hij het goed en wel beseft, komt onze zonderlinge protagonist terecht in een misdaadweb rond een nieuw soort drug, die gebruikers bovennatuurlijke krachten geeft.

Het verhaal is eenvoudig en voorspelbaar, maar bevat enkele keurig in elkaar gestoken actiescènes die doen denken aan een kleurrijke versie van ‘John Wick’. De typisch Japanse onderbroekenhumor erbij maakt van ‘City Hunter’ een behapbare actiekomedie. Een veilige keuze voor wie op zoek is naar een portie pretentieloos entertainment.

‘City Hunter’ staat nu op Netflix.

Het hoeft er niet altijd serieus aan toe te gaan in ‘City Hunter’.

Related Images: