Strakke kostuums en oude vetes in ‘House Of Gucci’

Strakke kostuums en oude vetes in ‘House Of Gucci’

‘House Of Gucci’ (2021) 4 out of 5 stars

Dat Ridley Scott op zijn 84ste nog niet klaar is met Hollywood mag duidelijk zijn. Momenteel is hij volop bezig met het draaien van zijn Napoleon-project met Joaquin Phoenix in de hoofdrol en ook in 2021 liet hij twee straffe films op de wereld los. ‘House Of Gucci’ is er één van en levert Italiaans drama met een absolute sterrencast. Maar van welke planeet komt die Jared Leto in godsnaam overgewaaid?

De furie en de rechtenstudent

‘House Of Gucci’ is het liefdesverhaal van de warmbloedige Patrizia (Lady Gaga) en de naïeve rechtenstudent Maurizio (Adam Driver). Een ouderwets Italiaans liefdessprookje zou je denken, ware het niet dat Maurizio de naam Gucci draagt. Vader Rodolfo Gucci (Jeremy Irons) heeft het echter niet zo begrepen op de eenvoudige afkomst van zijn nieuwe schoondochter en verbreekt alle banden met zijn zoon. Gelukkig is daar nog zijn broer Aldo Gucci (Al Pacino), de oom van Maurizio, – kan iemand nog volgen? – die begeesterd raakt door Patrizia en van haar langzaam maar zeker één van de machtigste vrouwen in Italië maakt.

Lady Gaga en Adam Driver zijn elkaars tegenpolen in ‘House Of Gucci’. Gaga is de typische, temperamentvolle Italiaanse furie, een rol die haar past als een fluwelen handschoen. Dankzij haar temperament komt ze vlotjes weg met een opvallend groteske interpretatie van de Italiaanse tongval. Hij speelt dan weer zeer beheerst, maar zoals steeds buitengewoon goed. Het was trouwens, na het zeer onterecht geflopte ‘The Last Duel’, de tweede samenwerking tussen Driver en regisseur Ridley Scott in 2021. Beide films zijn ook in de top 10 van 2021 van onze redactie beland. Is er na ‘Dietrich-Von Sternberg’, ‘De Niro-Scorsese’ en ‘Vlaamse marginaliteit-Van Groeningen’ een nieuw gouden duo geboren?

De uiterst interessante bijrollen worden ingevuld door namen als Jeremy Irons, Salma Hayek en de onverslijtbare Al Pacino. Van een ensemble cast gesproken! Jared Leto was helaas de enige die niet doorhad dat ‘House Of Gucci’ geen potsierlijke parodie was over Koreaanse namaak, maar wel degelijk een serieus drama over het vermaarde modehuis. De zanger van Thirty Seconds To Mars staat voor de laatste rij te spelen en valt compleet uit de toon naast een voor de rest fenomenale cast. Ondertussen blijkt uit kritieken dat Leto met ‘Morbius‘ ook nog eens de slechtste Marvel-film op zijn conto mag schrijven. Misschien had Will Smith hém beter een klap voor z’n kop gegeven.

House Of Random Accents

‘House Of Gucci’ wordt ook wel eens smalend ‘House Of Random Accents’ genoemd en daar zit een vorm van waarheid in. Het lijkt wel alsof iedereen een andere dialect coach toegewezen kreeg, zonder dat de coaches het de moeite vonden om eens samen aan tafel te zitten. Toch behoorlijk vreemd voor een film van dit kaliber. Het accent van Adam Driver is duizendmaal subtieler dan dat van Lady Gaga, en Jared Leto… tja, die heeft zich blijkbaar vooral gebaseerd op de sous-chef van de lokale Olive Garden.

Desondanks blinkt ‘House Of Gucci’ vooral uit in stijl en drama. De regie van Ridley Scott is foutloos, het verhaal steeds beklijvend en de kostuums zien er zó goed uit dat ze bijna een op zichzelf staand personage zijn. Om het Italië van de jaren ‘80 en ‘90 tot leven te wekken gebruiken Scott en zijn vaste cameraman Dariusz Wolski dezelfde sfeervolle filters als in ‘All The Money In The World’. Deze elementen maken van ‘House Of Gucci’ al bij al een lange, maar zeer genietbare film, die je en passant nog een lesje geschiedenis meegeeft.

‘House Of Gucci’ is vanaf nu beschikbaar op DVD en Blu-Ray.

Related Images: