Debuutalbum van ‘Merlu’ is een hoopvolle start

Debuutalbum van ‘Merlu’ is een hoopvolle start

Thierry Dubois & Jérome Phalippou, ‘Merlu 1. De weg van de nederlaag’ 3 out of 5 stars              

De Tweede Wereldoorlog is een geliefkoosde setting voor menig stripauteur en dat is niet verwonderlijk: er gebeurde zoveel dat je inspiratie bij de vleet vindt. Voor liefhebbers van oorlogsstrips is het bijna iedere maand watertanden. Deze keer met het veelbelovende debuutalbum van de trilogie ‘Merlu’ (Franstalig voor ‘heek’, een vissoort).

Een kolonne vrachtwagens van het Franse leger moet het front bereiken. Ze trekken naar Gien bij de Loire, want hun collega’s hebben bevoorrading nodig. Door de chaos in het land lopen ze vertraging op, vooral door de duizenden vluchtelingen op straat. Snel wordt de hele groep gevangengenomen, maar de vijfentwintigjarige soldaat Georges Colin kan ontsnappen en terugkeren naar huis.

Op pad in een Berliet

Eenmaal thuis, rijdt hij voor zijn familiebedrijf rond met een Berliet, een type vrachtwagen. Hij moet over de demarcatielijn (die de grens markeerde tussen bezet Frankrijk en de ‘vrije zone’) om goederen te vervoeren, en dat blijkt interessant voor meerdere partijen. Mensen proberen, zoals transmigranten anno 2020, via de vrachtwagen de grens over te steken. Al snel wordt die dan ook voorzien van een geheime laadruimte om die missie te doen slagen. Ook in oorlogstijd moet de familiezaak blijven draaien.

Triggerend debuut

Scenarist Thierry Dubois is een echte liefhebber van Franse voertuiggeschiedenis. Dat bewijst hij onder andere met zijn vorige reeksen ‘Jacques Gipar’, waar hij de tekenaar was en de auto de rode draad vormde doorheen de reeks. Nu laat hij het tekenwerk over aan Jérome Phalippou, die we dan weer kennen van ‘De avonturen van Betsy’. Hij hanteert een semi-realistische tekenstijl met veel aandacht voor mimiek en expressie. De aantrekkelijke inkleuring zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat de strip wat luchtiger overkomt dan we gewoon zijn voor verhalen die zich afspelen in oorlogstijd.

Verhaalgewijs komen we nog niet veel te weten in het debuutalbum van ‘Merlu’ en blijven we wat op onze honger zitten. Maar Dubois weet ons te triggeren voor het vervolg met enkele cliffhangers. De cameo’s van onder andere Robbedoes en Kwabbernoot, Graaf Rommelgem en Steven Sterk zijn ook mooi meegenomen. Tel daarbij het overtuigende grafische werk en we worden benieuwd naar wat deel twee in petto heeft.

Related Images: